Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chaos na Cypre sa stupňuje. Ľuďom dochádza trpezlivosť
Zdielať na

Chaos na Cypre sa stupňuje. Ľuďom dochádza trpezlivosť

NIKÓZIA / "Dnes sme to my, zajtra sa to môže stať vám!" Takto kričia tisíce cyperčanov, ktorí vyšli do ulíc. Podľa niektorých analytikov je ale Cyprus len bábkou v rukách skutočných protivníkov. A to Európskej únie a Ruska. Hovorí sa totiž, že v skutočnosti ide o nové veľké náleziská zemného plynu, ktorý sa našiel na Cypre a v jeho okolí. No a obidve mocnosti by nad ním chceli mať kontrolu.

Cyperská vláda zháňa peniaze

Pobočky bánk by sa mali otvoriť v utorok. Kompetentní však riešia, ako zabrániť hromadným výberom peňazí. Ak by si totiž ľudia vybrali všetky svoje peniaze, systém by to položilo aj bez pomoci Bruselu či Ruska.

Cyperská vláda musí teraz zohnať 5.8 miliardy eur. A tak začali na Cypre s veľkým plánom. Toho súčasťou je založenie fondu solidarity a transformácia druhej najväčšej banky. Oba body programu by mali priniesť 6,8 miliardy eur.

Po ulíc vyšlo 500 zamestnancov

A kým vláda vymýšľa, Cyperčania protestujú. Hlavné body záchranného plánu už vyhnali do ulíc aj zamestnancov druhej najväčšej banky Laiki. Sú rozzúrení reštrukturalizáciou a plánovaným prepúšťaním, pri ktorom by malo prísť o svoje miesto až 500 ľudí.

V hre je aj rozdelenie banky na dve inštitúcie. Jedna bude spravovať takzvané zdravé investície a vklady do 100 000 eur, ktoré sú podľa pravidiel EÚ chránené. Druhá bude mať na starosti investície označené za toxické a vklady nad 100 000 eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy