Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Panika na Cypre! Ľudia prídu o časť úspor...
Zdielať na

Panika na Cypre! Ľudia prídu o časť úspor...

CYPRUS / Panika cez víkend zachvátila Cyperčanov. Ostrovania atakujú bankomaty v strachu, že prídu o časť svojich úspor. Brusel krajine, ktorá je tesne pred krachom, prisľúbil pomoc. Nič ale nie je zadarmo.

Podieľať sa musia klienti bánk

"Euroskupina chce podať Cypru pomocnú ruku v rámci zachovania stability na Cypre a v eurozóne vo výške 10 miliárd eur. Privítame podporu aj zo strany Medzinárodného menového fondu," informoval šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. V Bruseli sa totiž koncom týždňa riešil hroziaci bankrot na Cypre.

Menej priaznivý je však verdikt pre sporiteľov cyperských bánk. Jednou z podmienok pomoci je jednorazový bankový poplatok. Klienti, ktorí majú na účte pod 100 tisíc eur, zaplatia daň 6,75 percenta výšky svojich úspor a tí, ktorí majú viac, 9,9 percenta.

Zdanenie vkladov

"Je to nedobré, nedobré. Naša ekonomika je na tom zle." Ľudí tak zachvátila panika a bankomaty zobrali útokom. Banky ale zareagovali rýchlo a pozastavili a zablokovali všetky operácie. "Cítim sa ako všetci ostatní. Rozhnevaní zo situácie, ktorej čelíme. Nemáme poňatia, čomu budeme čeliť zajtra. Je to strašné," reagujú.

Cyperský parlament mal o zdanení vkladov rokovať výnimočne v nedeľu, nakoniec však rozhovory presunuli na pondelok. Nikózia musí okrem zdanení vkladov ešte zvýšiť dane a zaviesť reformy. Krajinu majú okrem toho viaceré štáty Únie na rozdiel od podnikateľov, nazvime to optimalizujúcich svoje náklady, v zuboch. Cypru pomôžme, ale riadne si naňho posvieťme - taký je odkaz Bruselu.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy