Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cyprus zablokoval účty ruskej vlády, tvrdí Medvedev
Zdielať na

Cyprus zablokoval účty ruskej vlády, tvrdí Medvedev

NIKÓZIA / Cyprus postavil nielen európske špičky, ale aj svetové médiá na nohy. Najnovšie sa mu totiž podaril priam husársky kúsok! Zablokoval účty ruskej vlády! Medvedev len krúti hlavou a navyše už aj Európskej únii dochádza trpezlivosť. Táto malá krajina až neuveriteľne mieša karty. Pomoc má ale istú už iba do pondelka.

Pre Rusko nepochopiteľný krok

Dmitrij Medvedev krok Cypru označil za nepochopiteľný, keďže peniaze na účtoch vládnych agentúr majú jasný pôvod. Cyprus medzitým rokuje o úveroch z Ruska s cieľom zabrániť finančnému kolapsu krajiny po tom, čo tamojší parlament odmietol podmienky záchranného programu EÚ.

"Veľký počet otvorených štruktúr našej vlády pracuje prostredníctvom Cypru. Teraz im zablokovali účty z dôvodov, ktoré sú nejasné, keďže pôvod týchto peňazí je evidentný... Z tohto dôvodu musíme zaujať principiálne stanovisko k udalostiam okolo Cypru," zdôraznil Medvedev podľa vyhlásenia na internetovej stránke ruskej vlády.

Európskej únii dochádza trpezlivosť

Cyperský minister financií Michael Sarris vo štvrtok pokračuje v návšteve Ruska. Pracovný pobyt v Moskve predĺžil po tom, čo sa s ruským rezortným kolegom Antonom Siluanovom na stredajších rokovaniach podľa svojich slov na "ničom konkrétnom" nedohodli.

Cyperský parlament v utorok prekvapivo zamietol vládny návrh jednorazového zdanenia bankových vkladov výmenou za finančnú injekciu od medzinárodných inštitúcií vo výške 10 mld. eur. Vláda teraz hľadá alternatívne riešenie, aby sa vyhla štátnemu bankrotu, neistota však už otriasa dôverou investorov v eurozónu a zvýšila politické napätie medzi EÚ a Ruskom. 

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy