Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europoslanci rozhodli. Ratingovým agentúram sprísnili pravidlá
Zdielať na

Europoslanci rozhodli. Ratingovým agentúram sprísnili pravidlá

Nadišiel čas hodnotiť. Reč nie je o vysvedčeniach, ale o výsledkoch ratingových agentúr. Ich úlohou je poskytnúť informáciu investorovi, či krajina je alebo nie je vhodná na investíciu. Nie všetci politici však boli nadšení. Európsky parlament zaujal jasný postoj, na základe ktorého prijal nové pravidlá fungovania týchto agentúr. V neposlednom rade sú dôvodom nespokojnosti s hodnotením aj nepriaznivé časy a tým pádom aj zlé výsledky.

Nové pravidlá

Nie je síce úplne vždy na mieste názor, že by "ratingovky " nemali pravdu. Európskym politikom sa však nepáči ich spôsob práce. Štrasburg preto prijal nové pravidlá hry. Tie budú sprísnené. Ako? Celkom jednoducho. Agentúry budú môcť vydávať nevyžiadané ratingy štátneho dlhu iba v určitých obdobiach a súkromní investori získajú právo žalovať ich pre nedbanlivosť.

Stop ovplyvňovaniu

Postoj Európskeho parlamentu je jasný: "Agentúry by sa mali zdržať snáh o ovplyvnenie štátnych hospodárskych politík a v tejto oblasti by nemali poskytovať žiadne odporúčania. Nové pravidlá už boli predbežne odsúhlasené aj Radou EÚ.“ Nevyžiadané ratingy štátov by mali byť publikované len trikrát do roka. nové pravidlá predbežne odsúhlasila už aj rada Európskej únie.

Cyprus sa neteší

Najnovšie sa asi príjemne necíti Cyprus. Podľa Moritza Krämera zo Standard & Poor's Nemecko, „Cyprus je v ťažkej situácii a má od nás zlé hodnotenie, dokonca veľmi zlé. Existuje tu bezprostredné riziko bankrotu. Má rizikový bankový sektor, ohrozené je aj ozdravenie jeho ekonomiky.“  Agentúra Moody´s znížila rating Cyperčanov na úroveň, podľa ktorej by do nich neinvestoval skoro nikto. Táto agentúra však nie je jediná, od ktorej dostali zlé hodnotenie.

Mnohé názory hovoria, že napriek tomu, že ratingové agentúry mohli pochybiť, sprísnenie pravidiel ich práce je príliš a mnohí, ktorí chcú investovať, sa aj tak neriadia výhradne ich výsledkami a odporúčaniami.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy