Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Europoslanci schválili rozpočet Únie na rok 2013
Zdielať na

Europoslanci schválili rozpočet Únie na rok 2013

Nobelova cena za mier konečne dorazila aj do Európskeho parlamentu. Reakcie boli rôzne - od nadšeného potlesku po absenciu. Podaktorí poslanci do sály ani len neprišli. V stredu sa však riešil aj rozpočet Únie...

Boj o rozpočet na rok 2013

Európsky parlament (EP) v stredu schválil rozpočet EÚ na rok 2013. Návrh získal podporu väčšiny europoslancov po tom, čo Európska komisia (EK) a cyperské predsedníctvo únie predložili písomný záväzok, že účty za rok 2012 únia vyplatí z dodatočných zdrojov, a nie presunom prostriedkov medzi rozpočtovými kapitolami.

Príslušné vyhlásenie podpísali predseda EK José Manuel Barroso a cyperský minister pre európske záležitosti Andreas Mavroyiannis, potvrdil predseda EP Martin Schulz. Schválený materiál totiž počíta pre aktuálny rok s dodatočnými výdavkami v sume 6 mld. eur, kým EK a EP pôvodne žiadali navýšenie o 9 mld. eur. Schulz zdôraznil, že je neprijateľné, aby sa rozpočet EÚ nachádzal v deficite.

Rozpočet EÚ na rok 2013 počíta s platbami v sume 132,8 mld. eur a viazanými rozpočtovými prostriedkami v objeme 150,9 mld. eur. To zodpovedá úrovniam 0,99 percenta, resp. 1,13 percenta hrubého domáceho produktu celej EÚ. Na platby v rámci tohtoročného rozpočtu si únia naplánovala platby zodpovedajúce 1,05 percenta jej HDP a viazané rozpočtové prostriedky v objeme 1,15 percenta HDP.

Nadšenie z Nobelovej ceny

Preplnené balkóny, no rokovacia sála zaplnená len spolovice. Takto vyzeralo odovzdávanie najprestížnejšieho politického ocenenia v parlamente. Niektorí poslanci boli sami prekvapení, že Únia dostala takúto cenu. Prítomní v sále ale neskrývali svoje nadšenie. Každý poslanec pritom dostal aj malý darček...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy