Jasno
14°
Bratislava
Európska únia prevzala Nobelovu cenu za mier
Zdielať na

Európska únia prevzala Nobelovu cenu za mier

Premiér Robert Fico napokon do Osla odcestoval vládnym špeciálom. Nechcel, aby jeho neúčasť na odovzdávaní Nobelovej ceny za mier, bola vnímaná ako neúcta k európskym škturkúram. Do nórskeho hlavného mesta neprišiel český prezident Václav Klaus a britský premiér David Cameron.

Nie vojna, mier...

Lídri Európskej únie si v pondelok v nórskom Osle prevzali Nobelovu cenu mieru. Predseda nórskeho Nobelovho výboru Throbjörn Jagland ju odovzdal do rúk prezidenta Európskej rady Hermana Van Rompuya, predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa a predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza.

Jagland vo svojom prejave konštatoval, že Európa je už 60 rokov kontinentom mieru, čo je z veľkej časti zásluhou práve Európskej únie. "Spolu musíme zabezpečiť, že nestratíme to, čo sme vybudovali na ruinách dvoch svetových vojen," vyhlásil s tým, že mier nie je nič garantovaného, ale treba za neho bojovať.

Do Osla aj Fico

Na slávnostnej ceremónii v historickej budove radnice v Osle, kde sa odovzdávanie Nobelovej ceny mieru koná od roku 1990, sa zúčastnil aj nórsky kráľovský pár - kráľovná Sonja a kráľ Harald. Odovzdávanie ceny si napokon nenechal ujsť ani slovenský premiér Robert Fico, ktorý pôvodne do Nórska nemal v pláne vycestovať.

"Rozhodol sa rešpektovať dohodu lídrov členských krajín, ktorí chcú deklarovať jasný proeurópsky postoj, a nechce, aby jeho neúčasť bola vnímaná ako neúcta k európskym štruktúram," informoval tlačový a informačný odbor úradu vlády.

930-tisíc pôjde deťom

Nobelov výbor v októbri prekvapujúco udelil cenu mieru európskemu bloku, ktorý má podľa neho dlhodobé zásluhy na zjednocovaní kontinentu, šírení mieru a zabezpečovaní stability.

EÚ oznámila, že peňažnú odmenu vo výške osem miliónov švédskych korún (približne 930-tisíc eur) venuje deťom postihnutým vojnami.

Téme sa ďalej venuje Richard Juriš. Spojte sa s ním cez profil na Facebooku

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy