Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Po kríze sa Európa stane opäť symbolom nádeje, tvrdí Van Rompuy
Zdielať na

Po kríze sa Európa stane opäť symbolom nádeje, tvrdí Van Rompuy

Európska únia vyjde zo súčasnej krízy posilnená, aby sa znova mohla stať "symbolom nádeje". V nórskej metropole Oslo to pred prevzatím Nobelovej ceny za mier prehlásil prezident únie Herman Van Rompuy.

Symbol nádeje

"Chceme, aby sa Európa znova stala symbolom nádeje," uviedol Van Rompuy. Prezident poznamenal, že únia prechádza zložitým obdobím, ale vyjadril presvedčenie, že v ňom uspeje. "Vyjdeme z neistoty a recesie silnejší než kedykoľvek predtým," prehlásil.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz podľa agentúry DPA zdôraznil, že EÚ nesmie "premrhať dedičstvo otcov zakladateľov" európskej integrácie.

Pondelkového ceremoniálu slávnostného odovzdania Nobelovej ceny sa v Osle zúčastní mnoho predstaviteľov členských krajín, vrátane francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Európska únia = ochranca mieru

Ocenenie v mene EÚ prevezmú spoločne traja najvyšši predstavitelia. Okrem Van Rompuya a Schulza taktiež predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Európskej únii bola tento rok cena udelená za jej úlohu ochrancu mieru v Európa za uplynulých šesťdesiat rokov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy