Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sporná minca: Cyrilovi a Metodovi chýba svätožiara i kríž
Zdielať na

Sporná minca: Cyrilovi a Metodovi chýba svätožiara i kríž

Národná banka Slovenska už na budúci rok vydá pamätnú obehovú dvojeurovku k 1150. výročiu príchodu svätého Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy. Na tom nič zlé nie je. Cirkev ale vidí problém v tom, že na minci chýbajú dva najdôležitejšie symboly.

Konferenciu biskupov Slovenska návrh mince pobúril, pretože nad hlavami svätcov nebude ani svätožiara, ani kríže na odevoch. V minulosti na starej dvadsaťkorunáčke bola aj svätožiara aj kríže na odevoch. Minca, ktorá  sa má dostať do obehu v roku 2013, tieto symboly mať nebude.

NBS vyhovela Európskej komisii

Minca bola aj v pripomienkovom konaní, ktoré prebieha medzi Radou EÚ a komisiou. Tie následne návrhy mincí posielajú ďalším členským štátom.  "V rámci pripomenkového konania vzniesla Európska komisia a niektoré členské štáty požiadavku, že by chceli, aby sme odstránili z návrhu mince niektoré symboly. A to presne symbol svätožiare a symbol kríža na páliu. Tieto návrhy Národná banka Slovenska akceptovala. " vysvetľuje hovorkyňa NBS Petra Pauerová.

Cirkev je návrhom pobúrená

"Ide o veľký kultúrny prelom a neúctu voči tradícii a dejinám, pretože za totality sme bojovali, aby svätí Cyril a Metod mohli byť svätými a nielen Konštantínom a Metodom. No a zdá sa, že sa nám to vrátilo, že niekto nám zakazuje mať v štátnych  symboloch svätožiaru alebo zvýraznený kríž, len preto, lebo si myslí, že Európska únia by mala byť nejakým sekulárnym štátom, " nesúhlasí s rozhodnutím NBS hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

"Národná banka Slovenska je presvedčená, že na minci ide o dôstojné spojenie štátnosti a taktiež kresťanstva," tvrdí hovorkyňa NBS Petra Pauerová.  

"Ja si myslím, že sú tu zodpovedné štátne orgány, aby sa k tomu nejako vyjadrili, postavili. A je tu aj verejnosť!  Zachytávame veľké prejavy nespokojnosti a veľkého počudovania, či rozhorčenia nad týmto krokom," dodáva hovorca KBS Jozef Kováčik.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Národná banka Slovenska už na budúci rok vydá pamätnú obehovú 2 eurovku k 1150 tému výročiu príchodu sv. Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy. Na tom nič zlé nie je. Cirkev vidí problém v tom, že na minci chýbajú dva najdôležitejšie symboly.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy