Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Cyril a Metod už stoja na kruhovom objazde
Zdielať na

Cyril a Metod už stoja na kruhovom objazde

Zdroj: TASR/Milan Drozd/ilustračné

Súsošie Sv. Cyrila a Metoda už stojí v Komárne na novom mieste

Objazd vznikol nedávno z križovatky najrušnejších ciest vedúcich smerom do Bratislavy, resp. na most do Maďarska a na most cez Váh. Sochu by mal v nedeľu slávnostne odhaliť premiér Robert Fico.

Strana maďarskej koalície považuje spôsob umiestnenia sochy za dehonestovanie odkazu sv. Cyrila a Metoda. "Spôsob umiestnenia sochy je charakteristický pre chápanie aplikovania moci odchádzajúcej vlády, pričom obchádzaním platných zákonov, realizovaním utajovaných zámerov umiestnenia sochy a aroganciou moci sa nedá vybudovať nič pozitívne, takýto proces môže byť považovaný len za nemiestnu provokáciu," uviedla v stanovisku SMK hovorkyňa strany Eva Dunajská.

Slávnostné odhalenie súsošia je zrejme protiprávne, keďže vedenie mesta o akcii nebolo vopred informované. Uviedol to primátor mesta Komárno Tibor Bastrnák (Most-Híd). "Chystá sa tu nejaký žúr, ale nám to nikto nenahlásil," povedal primátor. Podľa neho nepovolili na nedeľu žiadne zhromaždenie. Snažil sa oň požiadať známy "bojovník" za autonómiu južnej časti Slovenska János Bósza.

Ako však uviedol Bastrnák, Bószova žiadosť nebola kompletná, a tak ho vyzvali, aby ju doplnil. Bósza, ktorý chce ísť protestovať "proti arogancii moci", tvrdí, že ním zvolané zhromaždenie je jediné nahlásené podľa zákona.

Zdielať na

Najčítanejšie správy