Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odchod Británie z EÚ by stál Slovensko milióny eur
Zdielať na

Odchod Británie z EÚ by stál Slovensko milióny eur

Obrovský tok peňazí, ktorý každoročne pohltí Európska únia, spôsobuje veľkú skepsu medzi obyvateľmi Veľkej Británie. Podľa niektorých prieskumov by vystúpenie tejto krajiny z únie podporila až takmer polovica Britov. Na to by však doplatilo aj Slovensko.

Británia sa nechce vzdať rozpočtu a meny

"Veľká Británia má už dlhší čas problém s reguláciami, ktoré chodia z Bruselu a v najväčšej miere sa to prejavilo pri regulácii finančného sektora," hovorí trhový analytik Ján Beňák. Britskí euroskeptici by sa najradšej videli mimo spoločenstva. "Nie je jej po vôli vzdať sa rozpočtu a meny v prospech Bruselu a krajín ako je Francúzsko a Nemecko," uviedol finančný analytik Bohuslav Blahušiak.

Najnovšiu vlnu nevôle spôsobil návrh európskeho rozpočtu, ktorý predpokladá ešte štedrejšie príspevky do únie ako v prechádzajúcom období. Niet divu, že krajina s jedným z najväčších dlhov sa začína stavať na zadné. Odchod z únie by znamenal spáliť za sebou mosty smerujúce do Európy a to by rozhodne neprospelo biznisu ani politickým vzťahom. "Odchod by priniesol ekonomické ťažkosti ako napríklad zavedenie ciel a daní," dodáva Beňák. 

Slovensko by muselo platiť viac

Tento rozmer si uvedomujú najmä britskí obchodníci, ktorí by stratili významného obchodného partnera. Platí to však aj opačne, čo by sa odrazilo na oslabení vplyvu únie vo svete. Na odchod Británie by doplatilo aj Slovensko, ktoré by zo svojej pokladne muselo plátať diery v spoločnom rozpočte. "Tú britskú časť by musel niekto zafinancovať," dodáva Beňák.

Tým by sa podstatne zvýšil aj záväzok našej krajiny, ktorú by stálo pôsobenie v spoločenstve o desiatky miliónov viac. "To znamená, že by musela prispievať do všetkých fondov väčším objemom peňazí a dostala by menej," vysvetľuje finančný analytik Miroslav Blahušiak.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy