Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Únia zatiaľ bez rozpočtu. Nespokojní sú Briti a Rakúšania
Zdielať na

Únia zatiaľ bez rozpočtu. Nespokojní sú Briti a Rakúšania

Európska únia môže mať vážny problém. Parlament sa spolu s členskými štátmi nedohodol na rozpočte pre budúci rok. Ak sa v návrhu neudejú zásadné zmeny, môže byť zle nedobre. Európskej únii ako prvá stopkou pohrozila Veľká Británia.

S návrhom rozpočtu nesúhlasia a najmä s príspevkami na hospodárstvo nesúhlasia aj Rakúšania. Ich kancelár sa k rozpočtu vyjadril, že sa nenechá vydierať a že sa Rakúsko nebude prispôsobovať len preto, že je menšou krajinou. Do rozpočtu chcú totiž o 138 miliárd viac ako v minulom roku. Teda navýšenie rozpočtu až o 6,8 percenta. Väčšina krajín je pritom za zvýšenie maximálne o 2,8 teda percenta, teda o 5 miliárd menej.

Čas na prijatie rozpočtu sa kráti a komisia musí v najbližších dňoch predložiť nový návrh rozpočtu. Nezhody s doterajším návrhom má okrem Británie a Rakúska aj Nemecko či Francúzsko. Výdavky na roky 2014 - 2020 Európska komisia predpokladá vo výške 1,033 bilióna eur.

Uťahovanie opaskov

Krajiny EÚ sú skôr za utiahnutie opaskov a teda zníženie rozpočtu. Čo sa nepáči predsedovi europarlamentu Schulzovi. Kým on tvrdí, členským štátom - šetrite, členské štáty kričia nech šetrí Brusel. Schulz odmieta, tvrdenie, že rozpočet EÚ je vlastne rozpočet Bruselu a tvrdí, že sú to peniaze všetkých ľudí.

Ak by sa do konca roka nepodarilo nájsť dohodu o rozpočte, v EÚ by nastalo rozpočtové provizórium. Únia by tak musela míňať omnoho menej peňazí a nemala by z čoho financovať niektoré programy, ktoré vznikli v predošlých rokoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Donald Townsend/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy