Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ako sa popasovať so sivou ekonomikou...
Zdielať na

Ako sa popasovať so sivou ekonomikou...

O jedenásť miliárd príde Slovensko ročne pre sivú ekonomiku, teda preto, lebo ktosi neodvádza dane a neplatí odvody. Zisťovali sme, ako by si s tým štát mohol poradiť.

Represia veľmi nepomáha

Povedať len to, že Slováci sú od povahy podvodníci, by bolo nemiestne. Jednoducho len čarujú, lebo náklady majú vysoké a platy nízke. Plus nie sú priveľmi presvedčení o zmysle platenia štátu.

"Zaťaženie zo strany štátu rastie, avšak kvalita služieb poskytovaných štátom sa významne nezlepšuje," myslí si Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov.

Jednou z foriem boja je represia. Len trestanie však nepomáha. "Represívne opatrenia zo všetkých prieskumov vyplývajú ako krátkodobé," tvrdí reportér týždenníka Trend Dominik Orfánus.

Peter Kažimír chce preto zaviesť model ako v Taiwane. Po nákupe si tam ľudia odkladajú bločky, lebo majú špecifické kódy. Každý druhý mesiac sa potom žrebuje víťaz peňažnej sumy, ktorý sa predstaví pokladničným dokladom s príslušným výherným kódom. Štátna lotéria by mohla platiť od druhej polovice budúceho roka.

Ministerstvo chce zaviesť aj ďalšie opatrenia. "Zákon, ktorý by mal obmedziť platby v hotovosti od budúceho januára. Veľa si taktiež sľubujeme aj od nového tímu, ktorý vedie finančnú správu," hovorí Kažimír.

Zoberme si príklad z Rakúšanov

Bude to však beh na dlhé trate. Podľa prieskumu Trendu vyše polovica Slovákov nemá pri nákupe bez daňového dokladu zlý pocit a len pätina áno, mnohých to dokonca teší. Najpoctivejšia je inak stredná vrstva. Najviac podvádzajú menej zarábajúci a potom, tí čo zarábajú veľa.

Trikov a tipov z rôznych krajín, ako proti tomu bojovať je viacero, naši politici sa môžu inšpirovať, v prvom rade však musia vzbudiť dôveru. Napríklad v takom Rakúsku po zaplatení daní sa poplatník aj dozvie, na čo konkrétne išli. Či na školstvo, opravu ciest alebo zdravotníctvo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy