Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Autobazáre neodviedli 50 miliónov eur
Zdielať na

Autobazáre neodviedli 50 miliónov eur

Špeciálny tím Finančného riaditeľstva a Úradu boja proti organizovanej kriminalite "Daňová kobra" odhalil megaúniky na DPH. V autobazároch po celom Slovensku neodviedli štátu desiatky miliónov eur.

Viac ako tri dni

U 13 tich subjektov skontrolovali takmer 800 áut , pričom preverovali všetky náležitostí za 170 zdaňovacích období. "V jednom z týchto zariadení sme strávili dokumentovaním viac ako 3 dni," informuje generálny riaditeľ colnej a daňovej správy Daniel Čech.

Najväčším prehreškom bolo neodvedenie DPH ani v krajine nákupu vozidla, ani na Slovensku. Išlo najmä o nákup ojazdených vozidiel z veľkých aukčných domov v zahraničí. Daňové úniky sú nemalé. Finančná správa ich odhaduje na približne 50 milionov eur ročne.

Auto bude v konečnom dôsledku predražené

"Zodpovedný je ten, ktorý kupil zahraničného subjektu daný automobil, doviezol ho na Slovensko a následne na to on ho mal predať s DPH alebo sa mal samozdaniť a tú DPH zaplatiť," dodáva Čech. V prípade, že sa Vám kupa auta zdá výhodnejšia než napríklad v Nemecku, dajte si pozor a overte si či autobazár DPHčku zaplatil už v zahraničí. Inak sa Vám môže stať, že Vaše auto bude v konečnom dôsledku predražené.

"Preto by sme chceli upozorniť občanov na to, aby si pri nákupe vypýtali od predajcov doklad o zaplatení DPH, porovnali VIN číslo v technickej dokumentícii a tak isto si vypýtali doklady o povode daného vozidla," informoval František Imrecze, prezident finančného riaditeľstva.

Polícia počas kontrol navyše zaistila aj evidenčné čísla, ktoré mali byť už dávno odovzdané na Dopravnom inšpektoráte. Vyšetrovateľ  už začal trestné stíhanie vo veci neodvedenia a krátenia dane. Konkrétne osoby však ešte obvinené nie sú. Tým, ktorí podľa novely zákona o DPH nepredložia správcovi dane presnú evidenciu nákupu ojazdených áut spolu s danovým priznaním hrozí pokuta. A to vo výške 10 000 eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy