Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ak nezaplatíme dieru v rozpočte, Brusel hrozí pokutou
Zdielať na

Ak nezaplatíme dieru v rozpočte, Brusel hrozí pokutou

Európska komisia hrozí Slovensku pokutou. Kým Angela Merkelová nás chváli za lacné pôžičky, Brusel dvíha varovný prst. Táto hrozba sa týka prekročenia trojpercentnej hranice deficitu verejných financií v budúcom roku. Výpočty Bruselu nám totiž predpovedajú väčší deficit ako sľubuje ministerstvo financií, a to aj napriek zvyšovaniu daní a škrtaniu výdavkov.

Dostaneme pokutu 140 miliónov?

Magická trojpercentná hranica deficitu môže pre nás na budúci rok zostať vzdialená. Európska komisia totiž odhaduje, že ju prekročíme o dve desatiny percenta, čo však našej vláde prekvapujúco polichotilo. "Vyzdvihla významné zlepšenie vo verejných financiách v budúcom roku," hovorí hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. 

Správa z komisie má však aj menej pozitívny rozmer. Ak sa kuvičie hlasy z Bruselu potvrdia, nemuseli by sme sa vyhnúť pokute, ktorá sa môže v najhoršom prípade vyšplhať až na 140 miliónov eur. Ťažko však očakávať, že Brusel siahne až po takomto exemplárnom treste. "Postupy EÚ sú málo transparentné v tomto smere," tvrdí ekonomický analytik  Radovan Ďurana.

Na čele stále zostávame, ale...

Optimistické očakávania vlády sú síce jedna vec, no rizík akosi neubúda. "Hlavne v externom prostredí, a preto bola vytvorená rezerva pre prípadné zhoršenie makroekonomického vývoja," dodáva Kuruc. Ministerstvo financií si odložilo vyše 300 miliónov eur. Nik totiž nateraz nevie presne odhadnúť, čo sa stane po zvýšení daní. "Vzhľadom na to, že daňové príjmy dokážu padnúť aj o pol miliardy, nemusí to stačiť," myslí si Ďurana.

S obavami sa v Bruseli pozerajú aj na pomalší rast našej ekonomiky. "Nebude záujem o slovenské produkty, čo zníži výrobu a produkciu SR," dodáva Ďurana. Spomedzi krajín Európskej únie by sme však mali zostať na čele najrýchlejšie rastúcich ekonomík. Otázne je, či to bude v tejto situácii stačiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy