Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dotujeme zahraničných dôchodcov. Na úkor našich!
Zdielať na

Dotujeme zahraničných dôchodcov. Na úkor našich!

Peniaze možno boli, momentálne však nie sú a ani tak skoro nebudú. Napriek tomu, že stát hovorí o šetrení, peniaze unikajú často nesprávnym smerom. Týka sa to napríklad aj našich dôchodcov. Paradoxne sa na zahraničných akosi peniaze nájdu... Kde je teda problém?

Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík poukazuje na to, že aj napriek šetreniu dotujeme zahraničných dôchodcov na úkor tých našich. Ministerstvo práce síce nepoprelo, že zákon to umožňuje, ale v praxi sa vraj niečo také stáva len výnimočne.

Pre našich dôchodcov nie je dosť miesta

Nastáva zaujímavá situácia, nie však v kladnom slova zmysle. Súčasná realita je taká, že  takmer 5000 našich dôchodcov má nárok na sociálne služby, no pre nedostatok miesta sa im nedostáva. V niekoľkých desiatkach prípadov sú pritom v zariadeniach sociálnych služieb umiestnení zahraniční štátni príslušníci...

Za všetkým je zákon

Minuloročná novela zákona totiž umožnila využívať domovy aj tým dôchodcom, ktorí si dokážu služby v ňom zaplatiť  z vlastného vrecka. Ten, kto je majetný, nepodlieha takzvanému posudzovaniu. Čiže dôchodcovia, ktorí majú finančné prostriedky, nepotrebujú lekársky posudok o tom, že jeho zdravotný stav si takú službu vyžaduje.

Zahraniční dôchodcovia dostávajú vo svojich krajinách na hlavu také vysoké príspevky, že si z nich môžu pobyt v slovenskom domove sociálnych služieb dovoliť zaplatiť. V Nemecku a Rakúsku je to približne 700eur. Opateru si v domove zaplatia v plnej výške, no zariadenia, v ktorých žijú aj tak žiadajú dotáciu 320 Eur na každú osobu na mesiac.   

Výsledok? Podľa inštitútu, zákony SR dovoľujú zahraničným dôchodcom vytláčať z našich domov sociálnych služieb našich dôchodcov. Ministerstvo práce nepoprelo, že zákon niečo také dovoľuje a vraj sa to stáva ojedinele. Pravda je ale zrejme niekde uprostred...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ukemi 42/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy