Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Karta sa obrátila. Životná úroveň dôchodcov sa zmrazí...
Zdielať na

Karta sa obrátila. Životná úroveň dôchodcov sa zmrazí...

So zvyšovaním dôchodkov podľa toho, ako rástli ceny a platy, sa môžeme rozlúčiť. V tomto roku sa zvýšili poslednýkrát. Budúcnosť pripravuje "dočasne" niečo celkom iné a to, že by každý mal vlastne dostať takmer rovnakú sumu. Bez ohľadu na to, či ste zarábali veľa a veľa odvádzali štátu, alebo sa práci úplne vyhýbali.

Zo "zlých" krokov zrazu kroky praktické

Zlé kroky, na ktoré nie je správny čas. Takto Smer reagoval na plány pravicovej vlády zvyšovať dôchodky dočasne len o výšku rastu cien a rovnako aj na zvyšovanie veku odchodu do dôchodku. No dva mesiace po voľbách sa karta obracia a Smer navrhuje takmer identické zmeny v spôsobe zvyšovania dôchodkov.

Karta s dôchodkami sa obracia

Dôchodky sa tak v tomto roku zvýšili poslednýkrát podľa toho, ako rástli ceny a platy, teda o viac ako tri percentá. V priemere teda o desať eur, v realite ale každému o 3 percentá z výšky dôchodku. V budúcnosti to má však byť naopak. Do roku 2016 by sa podľa návrhu Smeru mali dôchodky zvyšovať o rovnakú sumu podľa tovarov a služieb, ktoré dôchodcovia nakupujú a platia.

Nižšie dôchodky vyššie, vyššie zmrazené

Je tak jasné, že určitej skupine dôchodcov sa tak životná úroveň zmrazí. Asi 40 percent dôchodcov, ktorí dnes majú dôchodok priemerný a vyšší, bude mať každý rok dôchodok o niečo nižší.

"Výsledok teda bude taký, že nižšie dôchodky sa budú zvyšovať, vysoké dôchodky nebudú rásť... Čo tento spôsob valorizácie popiera, on nerozlišuje medzi tým, či ten nízky dôchodok poberá žena, ktorá vychovala päť detí, alebo to poberá človek, ktorý sa pol života vyhýbal práci," komentuje analytik INESS Radovan Ďurana.

Solidarita......... ?

Systém tak vôbec nebude zohľadňovať to, kto koľko pracoval, koľko zarábal, ale aj koľko do systému prispel. A vôbec nie je jasné, či slovíčko dočasné pri zvyšovaní len o dôchodcovské náklady zostane len do roku 2016...

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Isifa/ ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy