Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rozpočet EÚ riešia všetci. Lídri sa však nedohodli...
Zdielať na

Rozpočet EÚ riešia všetci. Lídri sa však nedohodli...

Peniaze sú vždy až na prvom mieste. Rozpočet Únie na roky 2014 – 2020, ktorý predstavuje cez bilión eúr, neriešia teda len lídri členských štátov v Bruseli, ale aj europoslanci v Štrasburgu. Je ich 754 a šéfom krajín odkazujú, že Európa potrebuje silný a flexibilný rozpočet. Piatkové rokovanie však neprinieslo úspech a lídri sa zatiaľ nedohodli...

Presúvanie miliárd eur

Už v noci zo štvrtka na piatok to vyzeralo tak, že pravdepodobnosť dohody je malá. Unijný prezident Herman Van Rompuy v snahe zmierniť kritiku prišiel po asi 13-hodinových štvrtkových konzultáciách s predstaviteľmi jednotlivých krajín s novým návrhom. Ten peniaze v jednotlivých kapitolách popresúval, suma však ostala rovnaká - viac než 970 miliárd eur.

Niektoré krajiny, ktoré však do rozpočtu dávajú viac, než dostávajú späť, žiadajú väčšie škrty. Británia, Nemecko, Holandsko či Švédsko chcú ušetriť desiatky miliárd eur.

Rozhodne sa v roku 2013

Nočný návrh unijného prezidenta rátal aj s tým, že napríklad na politiku súdržnosti, z ktorej sa financuje najmä pomoc chudobnejším regiónom, malo ísť o 11 miliárd eur viac a na spoločnú poľnohospodársku politiku o 8 viac. To sú dve oblasti, ktoré pohlcujú spoločne výraznú väčšinu peňazí z rozpočtu.

O rozdelení miliárd sa ale rozhodovať bude na najbližšom summite. Kedy však presne bude, nie je zatiaľ jasné. Podľa Van Rompuyho majú ale v nasledujúcich týždňoch prebiehať konzultácie s jednotlivými štátmi. Verí, že dohoda vzíde začiatkom roka 2013.

Hollande: Chce to čas

Nemecká kancelárka Angela Merkelová už pred rokovaniami naznačila, že ak sa dohodu o výdavkoch únie na roky 2014-2020 nepodarí uzavrieť, ďalšia možnosť bude pravdepodobne začiatkom roka 2013. "Každému je jasné, že to chce čas," povedal francúzsky prezident Francois Hollande novinárom.

Téme sa venuje Richard Juriš. Spojte sa s ním cez profil na facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy