Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Premiér Fico: Spiatočka z EÚ by bola pre Slovensko smrtonosná!
Zdielať na

Premiér Fico: Spiatočka z EÚ by bola pre Slovensko smrtonosná!

Z bratislavského letiska dnes odletel premiér Robert Fico. Cieľom jeho misie je Brusel, kam ide na zasadnutie Európskej rady. Slovenský premiér potvrdil, že Bratislava na nadchádzajúcom summite EÚ podporí jednotný bankový dohľad i daň z finančných transakcií.

Slovensko podporí dobudovanie hospodárskej i menovej únie

Slovensko podporuje vytvorenie bankovej únie i zavedenie dane z finančných transakcií v rámci EÚ. Takýto postoj bude slovenský premiér Robert Fico prezentovať na dvojdňovom summite Európskej únie. Lídri 27 členských štátov sa budú v Bruseli zaoberať návrhmi stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya o dobudovaní hospodárskej a menovej únie. Slovenský líder na stredajšom zasadnutí Výboru pre európske záležitosti potvrdil, že Bratislava podporí aj priamu rekapitalizáciu európskych bánk, no pod podmienkou vstupu do ich vlastníckych štruktúr a kontroly zo strany únie.

Naspäť cesta nevedie...

Robert Fico taktiež podotkol, že zaujímavou myšlienkou je aj spoločný rozpočet krajín eurozóny, o ktorom však zatiaľ nemá presnejšie informácie. Aj preto sa podľa jeho slov na summite nebudú prijímať žiadne dôležité politické ani ekonomické rozhodnutia a stane sa tak najskôr na druhom vrcholnom stretnutí európskych lídrov počas cyperského predsedníctva. "Spiatočka z Európskej únie je nebezpečná cesta a pre Slovensko by bola smrtonosná," povedal Robert Fico, ktorý preto chce, aby sa členské krajiny "posúvali bližšie k sebe" aj prostredníctvom jednotného bankového dohľadu. 

Potreba kontroly finančných tokov

Premiér podotkol, že ako dôležitý nástroj kontroly vidí aj daň z finančných transakcií. "Dnes nám tu nad našimi hlavami prelietavajú miliardy alebo bilióny eur alebo dolárov bez toho, aby ich niekto sledoval," dodal Robert Fico, ktorý taktiež vyjadril nevôľu zo snáh o ďalšie záťažové testy jadrových zariadení v SR. "Považujeme ich za ukončené," zdôraznil slovenský premiér.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy