Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NBS mení názor. Eurominca bude so svätožiarou
Zdielať na

NBS mení názor. Eurominca bude so svätožiarou

Slovenská pamätná eurominca s Konštantínom a Metodom by mala mať nakoniec pôvodné náboženské symboly. Rozhodla o tom Národná banka Slovenska. Vystavuje sa tak ale riziku, či bude minca platná v celej eurozóne. Viacerých ľudí odstránenie svätožiary pobúrilo a nepozdáva sa to ani europoslancom.

"Banková rada NBS schválila pôvodný návrh dizajnu dvojeurovej pamätnej mince," uviedla hovorkyňa NBS Petra Pauerová. Vzhľadom na to, že pamätná eurominca nemá nejaký väčší ekonomický, alebo celoeurópsky význam, jej prípadný dizajn bez svätožiare vyvolal celkom slušný rozruch.

Fakt poteší najmä veriacich, ale aj väčšinu ľudí, ktorá si myslí, že odstraňovanie takýchto tradičných symbolov nemá nič spoločné s toleranciou v únii, ale absurditou. Dizajn bez svätožiare by netešil ani väčšinu našich europoslancov. "By som slepo nerešpektovala takéto doporučenie Bruselu," uviedla europoslankyňa Anna Záborská. 

Komu vadí svätožiara?

Ako dopadne schvaľovací proces našej euromince uvidíme onedlho. Keď nič iné, pridalo jej to aspoň na reklame. Viacerí si myslia, že svätožiara bola výčitkou najmä krajín, kde žije silná moslimská komunita. Slovenská eurominca samozrejme neostane len na Slovensku a obehom sa dostane aj do ostatných štátov. Pre väčšinu je však smiešna predstava, že by pri bežnom platení niekoho mohla rozčuľovať svätožiara nad Cyrilom a Metodom.

Fáma okolo stromčeka v Bruseli

V podobnom duchu sa niesla v posledných dňoch aj fáma, že v Bruseli má byť kvôli moslimom odstránený vianočný stromček. Toto mestská rada dementovala s tým, že stromček bude len moderný, vyskladaný z obrazoviek. "Ja by som s tým problém nemala a urobila sa z toho zbytočne téma, čo ľudí znechutila," hovorí Monika Beňová.

Richard Juriš sa venuje podobným ekonomickým témam. Spojte sa s ním cez profil na facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy