Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Banky sťahujú peniaze. Z východu smerujú na západ
Zdielať na

Banky sťahujú peniaze. Z východu smerujú na západ

Masívne sťahovanie peňazí zo strednej, či východnej Európy pokračuje. Západné banky totiž potrebujú posilniť svoj kapitál a tak do ich materských finančných domov smerujú miliardy eur. Podľa našich analytikov to ale môže zhoršiť dostupnosť úverov aj pre Slovákov.

Odliv peňazí

55 miliárd eur! To je suma, ktorá vraj už podľa rakúskych denníkov opustila banky v strednej a východnej Európe. Ak to bude takto pokračovať, podľa analytikov sa tým môžu predražiť úvery aj pre bežných Slovákov. "Banky by mali menej zdrojov na poskytovanie úverov," uviedol Stanislav Pánis, analytik J&T banky.

Obmedzovanie úverových aktivít

"By prišlo k obmedzovaniu úverových aktivít," tvrdí analytik ČSOB Marek Gábriš. Zatiaľ však vraj môžeme byť pokojní. Otázne ale je, dokedy. Samotné Slovensko totiž toto veľké sťahovanie peňazí vraj zasiahlo len minimálne. Odliv obrovského balíka ale už pocítili Maďari, Slovinci, či Poliaci. No a bankám vraj prestávajú dôverovať bežní smrteľníci nielen v zahraničí, ale aj u nás. "A peniaze si odkladajú doma, čo teda je ešte horšie," uviedol Imrich Béreš z Bankovej asociácie SR. Masívnemu odlivu obrovských peňazí by chcela zabrániť už aj Európska komisia. Použiť na to chce takzvaný jednotný bankový dohľad. Ten by mal ale fungovať až od roku 2014.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy