Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Banková únia začne fungovať asi až od roku 2014
Zdielať na

Banková únia začne fungovať asi až od roku 2014

Parádne sa nám to skomplikovalo. Týmito slovami opísal minister financií Peter Kažimír situáciu v eurozóne. Po stretnutí ministrov financií to totiž vyzerá tak, že európsky rozpočet sa navyšovať nebude. Otázniky visia aj nad bankovou úniou. Dohľad nad európskymi bankami začne zrejme fungovať neskôr, ako sa predpokladalo.

Kompetencie sú príliš veľké

Jednotný dohľad nad bankami euozóny začne fungovať pravdepodobne až od roku 2014. Ministrom eurozóny sa totiž tento návrh zdá byť šitý horúcou ihlou. Okrem toho, pre viaceré krajiny, vrátane Slovenska, sú kompetencie eurobanky až príliš veľké.

Ministri sa zatiaľ nevedia dohodnúť na tom, ako sa vyhnúť presúvaniu kapitálu zo zdravých dcérskych do nezdravých materských bánk. "Nechceme, aby to bolo unáhlené a na úkor kvality," myslí si štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák.

Komisár EÚ pre vnútorný trh Michel Barnier, ktorý má vytvorenie bankovej únie na starosti, by chcel, aby sa ministri dohodli do decembra tohto roku. Náš guvernér Národnej banky to reálne vidí takto: "Január 2014 by pre prvý pilier jednotný systém dohľadu mohol byť aktuálny," hovorí Jozef Makúch.

Euro voči doláru oslabilo

Ani rokovania o navýšení eurorozpočtu neskončili dohodou. Väčším krajinám sa už do rozpočtu viac prispievať nechce. Pre nás menších to znamená, že nám napríklad nebudú preplatené peniaze zo štrukturálnych fondov. "Môže to negatívne ovplyvniť náš deficit," myslí si Hudák.

Na správy o eurorozpočte a bankovej únii zareagovali aj trhy. Euro voči doláru výrazne oslabilo. Podľa prieskumov NBS to s našou ekonomikou v tomto roku vôbec nevyzerá ružovo. Lepšie vraj bude až v budúcom roku. Aj to sa však ešte môže veľmi rýchlo zmeniť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy