Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Európe sa predáva menej áut. Dotkne sa to aj Slovenska?
Zdielať na

V Európe sa predáva menej áut. Dotkne sa to aj Slovenska?

Ekonomickí experti zo zahraničia hovoria o cenovej vojne v automobilovom priemysle. Majú tým na mysli pokles výroby v rámci celej Európy. Nachádzame sa podľa nich v najhoršom stave za posledných 18 rokov. Dôvodom sú zlé ekonomické rozhodnutia niektorých krajín.

Problémy má Taliansko či Španielsko

Automobilky predávajú menej ako doteraz. Dopyt klesol za tri štvrte tohto roka až o 7,5 percenta. V niektorých krajinách ako napríklad v Taliansku, či Španielsku sa dopyt znížil aj omnoho viac. Niekde už pokles prekročil dokonca 20 percentnú hranicu, čo je podľa expertov alarmujúce.

Treba upresniť, že európske automobilky predávajú menej najmä v Európe. Preto už dokonca niektoré musia zavrieť svoje fabriky. Ozývajú sa už aj zámorské centrály. "To, čo sa deje v Európe má priamy vplyv aj na nás. Naše číslo poklesu je napríklad veľmi podobné tomu v Európe," tvrdí Doug Speck z amerického Volva.

Slovenska sa to vraj netýka

Automobilky by sa podľa niektorých expertov mali obzerať po nových trhoch. Veľký potenciál vidia napríklad v Indii, Brazílii alebo Číne.

Okamžite po týchto informáciách sa ale objavili dohady o tom, ako pokles dopytu v Európe ovplyvní  Slovensko. Podľa našich expertov môžeme byť pokojní. "V najväčšej miere sa prepad predaja osobných áut týka západnej Európy a tým pádom zasahuje aj tamojšie závody a fabriky všetkých automobiliek," vysvetlil analytik Trend analyses Martin Jesný.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy