Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Elektrina zlacnie možno aj viackrát za rok
Zdielať na

Elektrina zlacnie možno aj viackrát za rok

Pri slovnom spojení "ceny elektrickej energie" si väčšina Slovákov už len smutne povzdychne a automaticky očakáva, že veta bude pokračovať "budú stúpať". Ale tentoraz nie. Rok 2013 ale pravdepodobne bude iný. Podľa všetkého sa totiž dočkáme zníženia cien elektriny. A možno nie iba jedného.

Možno očakávať viac znížení

Ceny pravdepodobne pôjdu až o niekoľko percent dole hneď v januári, dôsledkom poklesu cien na svetových trhoch. Ďalšie zníženie ceny pre bežného smrteľníka chystá vláda.

"Pokiaľ táto novela bude prijatá v takom znení, v akom bola schválená vládou SR, tak už v roku 2013 sú tu vytvorené predpoklady pre ďalšie zníženie cien elektriny," hovorí predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík. 

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví teda bude mať voľnejšiu ruku a tá vzápätí bude voči niektorým výrobcom elektrickej energie prísnejšia. Konkrétne ide o niektoré obnoviteľné zdroje energie, teda napríklad o fotovoltické či vodné elektrárne.

Problémy pri niektorých kontrolách

Úrad tvrdí, že s niektorými spoločnosťami, ktoré podnikajú s energiou z obnoviteľných zdrojov, boli pri kontrolách problémy. "Podnikatelia si vysvetľovali zle, čo je to inštalovaný výkon zariadenia, nejasne si vykladali dátum uvedenia do prevádzky týchto zariadení, nekalými praktikami si umelo zvyšovali výkon," dodáva Holjenčík. Obrazne povedané je to ako keď máte stavebné povolenie na 5 poschodový dom, vy si ale postavíte sedemposchodový.

"Táto novela je vysoko nekompetentná a je evidentne šitá niekomu na mieru. URSO robilo 2x kontroly všetkých elektrovoltických elektrární na Slovensku z celkového počtu 1383 sa medializoval len jeden prípad, to znamená, že URSO nevie dokázať, že tu niekto s niečím špekuluje," hovorí riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu Veronika Galeková. 

Ochranári ale vravia, že niečo nesedí - zníženie štátnej podpory je vraj príliš drastické. "Tvrdiť však, že tieto kontroly alebo nezrovnalosti sú tak výrazné, že ovplyvňujú v niekoľkých percentách ceny elektrickej energie, to považujeme za zavádzajúce," myslí si klimatický kampanier Greenpeace Pavol Široký.

Možnosť kde ušetriť peniaze, resp. znížiť cenu vidia zelení inde. "Keď sa pozrieme na skladbu ceny elektriny, tak najväčšou položkou v súčasnosti je prenos a distribúcia elektrickej energie, kde je zároveň najväčší potenciál pre znižovanie cien pre koncových zákazníkov," dodal Široký.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy