Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hrozí nám ďalšia žaloba? Tentokrát pre zdražovanie elektriny a plynu
Zdielať na

Hrozí nám ďalšia žaloba? Tentokrát pre zdražovanie elektriny a plynu

Predstava, že by z roka na rok zdražela elektrina, či plyn o 50 percent, je desivá. S rapídnym zvyšovaním cien by sa mal popasovať regulačný úrad, ale jeho kompetencie nie sú dostatočné. Posilniť ich mohla európska legislatíva, ktorú sme mali prijať. Zato, že sme zaspali, Slovensku hrozí žaloba!

Elektrina je tovar, s ktorým sa obchoduje. Kým sa dostane z elektrárne do zásuvky prejde dlhú cestu. Najskôr ju musí Váš dodávateľ kúpiť. Napríklad na burze v Lipsku. Transportovať z Nemecka na Slovensko a zaplatiť všetky poplatky.

Legislatívu sme mali prijať v roku 2011

To všetko sa nakoniec premietne v cene pre každú domácnosť. Aby si ale dodávatelia s cenou nebačovali ako sa im zachce, ešte minulý rok v marci sme mali prevziať európsku legislatívu. "Ak teraz boli niektoré zmluvy pre nás tajné, alebo zakryté, tak teraz ich úrad bude môcť odkryť a bude sa môcť pýtať na oprávnenosť každej jednej položky," uviedol Miroslav Lupták z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Energetická chudoba

Úrad si teda bude môcť prezrieť kompletné účtovníctvo dodávateľa elektriny a plynu. Pokiaľ by sa mu zdalo, že ich dováža príliš draho, nedovolí mu zvýšiť cenu pre domácnosti. Zavádza sa preto aj nový pojem, takzvaná energetická chudoba. "ide o ochranu spotrebiteľa práve tých sociálne slabších vrstiev, aby nárast energií nebol likvidačný pre túto skupinu obyvateľstva," tvrdí hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

EÚ nám dáva druhú šancu

Štát chce vypočítať na príklade sociálne slabšej rodiny, koľko sú maximálne schopní platiť za energie, aby ešte stále mali čo jesť a neprišli o strechu nad hlavou. Výsledná suma bude maximom pre všetky slovenské domácnosti. Európska komisia nám ale dáva druhú šancu. Ak legislatívu prevezmeme do konca roka, Slovensko pred súd nepôjde.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy