Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svet v roku 2030? Menej áut, menej práce
Zdielať na

Svet v roku 2030? Menej áut, menej práce

Technológia je síce úžasná vec, ktorá nám pomáha meniť svet k lepšiemu. Má však aj svoje temné stránky. Jednou z nich je aj to, že ničí pracovné miesta.

Práce je stále menej a menej. Do roku 2030 by mohli zaniknúť až dve miliardy pracovných miest. Uviedol to futurológ Thomas Frey, ktorý so svojou prednáškou vystúpil na istambulskej konferencii TEDx.

Zlikviduje ich technický pokrok

Dve miliardy pracovných miest znamenajú reálne takmer polovicu všetkých pracovných miest, ktoré dnes existujú. Podľa Freya ich zlikviduje technický pokrok, nie ekonomická kríza. Podľa webového portálu national-geographic.cz, ide síce o pohľad len jedného futurológa. Ten však celý život postvio sleduje všetky technologické trendy.

Lepšie miesto pre život

Frey síce hovorí, že pracovné miesta zaniknú, ale svet bude vďaka novým technológiám lepším miestom pre život. Budeme teda nezamestnaní, ale šťastní...

Časť vedcov vidí rok 2030 celkom ružovo. Ľudský vek vďaka novým objavom bude možné predĺžiťo 50 až sto rokov. Chudoba a hlad vraj zmizne, poľnohospodárstvo sa presunie do veľkých miest, kde  sklenníkových mrakodrapoch budeme pestovať plodiny. Pozrite si reportáž Antona Adamčíka.

Čo všetko sa zmení?

Energia

Energetické zdroje budú v budúcnosti ubúdať. Futurológ si myslí, že skončia obrovské národné alebo nadnárodné energetické siete. Budúcnosť patrí mikrosieťam, ktoré budú prevádzkovať mestské bloky, menšie spoločnosti, či dokonca jednotlivé ulice. Príčinou týchto zmien má byť stále väčší počet domácností, ktoré si vyrábajú elektrinu samy pomocou solárnych, veterných a ďalších zdrojov.

Vzdelávanie

Istotu nemajú ani učitelia. Profesia, ktorá sa za uplynulých 200 rokov takmer nezmenila. Svet však áno. Frey kritizuje fakt, že priemerný učiteľ rok čo rok prednáša tú istú látku. A to bez ohľadu na to, že je to vlastne mrhanie časom.

Väčšina poznatkov sa k dnešnej mladej generácie aj tak dostáva audiovizuálnymi cestami. Či už cez televízne obrazovky, počítačové hry alebo internet. Učitelia by tak mohli získať kvalitnú, prípadne interaktívnu nahrávku a tým by sa ich úloha skončila. Podobné metódy výuky už dnes používajú niektoré americké univerzity. Podľa Freya vzdelávanie sa presunie na sieť a tam prežijú len dva druhy pedagógov: najlepší a najlacnejší. 

Výroba

Túto oblasť úplne zmenia 3D tlačiarne. Ide o prístroje podobné normálnym tlačiarniam. Až nato, že z nich namiesto papieru vylezie hocijaký výrobok. Stačí do nich nasypať špeciálnu zmes, zadať schému a za pár minút máte na stole predmet, po ktorom dnes hodiny pátrate v obchodoch či na internete.

Tieto tipy tlačiarní sú síce v plienkach, ale to čo dnes dokážu vás privedie k úžasu. V budúcnosti by v nich mohlo vzniknúť prakticky všetko. Od nábytku, cez potraviny a oblečenie, až po predmety, ktorých zmysel si dnes neviem predstaviť.

Automobilky

Podľa Freya to s automobilkami vôbec nevyzerá dobre. Riadenie auta je strata času, energie aj peňazí. Autá sa na 90 % nepoužívajú, diaľnice prepravia na svoju cenu málo ľudí a tento spôsob dopravy je drahý. Naviac je automobilová doprava nebezpečná. Každý rok sa zraní približne 50 miliónov ľudí.

Automobilový priemysel sa musí úplne zmeniť. Ako? Futurológ si myslí, že existuje viacero spôsobov. Jedným z nich by mohlo byť napríklad zdieľanie áut, samozrejme v masovom merítku. Mohlo by tak ubudnúť až 70 % áut na cestách.

Súvisiace články