Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Autá budúcnosti na Slovensku bez podpory? Možno sa to zmení...
Zdielať na

Autá budúcnosti na Slovensku bez podpory? Možno sa to zmení...

Nie je vylúčené, že svet sa zanedlho ocitne v ropnej kríze. Ceny ropy a od nej závislé pohonné hmoty sú stále vyššie. Aj preto pri kúpe nového auta aj slovenskí motoristi čoraz viac obracajú svoje pohľady k alternatívnym pohonom. Podpory zo strany štátu sa však na tento účel nikto nedočkal.

Riešenie? Auto s hybridným pohonom!

Takéto budú reálne automobily budúcnosti. Žiadny benzín, žiadna nafta, ale obyčajná elektrina z batérie by ho mala poháňať. Prvé kusy už predali v Spojených štátoch, prvé lastovičky sa však objavili už aj na Slovensku. Čoraz populárnejšie sú kombinované pohony.

Ropná kríza a extrémne vysoké ceny benzínu tak prinútili vodičov, medzi nimi aj pána Juraja, riešiť svoje autá. Pri kúpe pritom zvažoval všetky okolnosti aj spotrebu. Náklady na kúpu takéhoto auta s hybridným pohonom sú pre rozpočet bežnej slovenskej rodiny privysoké. "Auto ma stálo 28 tisíc eur," hovorí Juraj.

Na "zľudovenie" ceny musí prispieť štát...

Na "zľudovenie" ceny by mohla prispieť podpora štátu. Na Slovensku však o takom niečom ani nechyrovať. Úľavu na kúpu ekologického auta by ste hľadali zbytočne. "V tých vyspelých krajinách Európskej únie viem, že je úľava na daniach, takzvaná zelená daň," potvrdzuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Po rôznych dotáciách napríklad na solárne panely volajú po nich aj nadšenci alternatívnych zdrojov. Podľa posledných správ v tejto oblasti svitá na lepšie časy. Ministerstvo životného prostredia takúto podporu podľa jeho hovorkyne aj pripravuje. Suma, ktorú na to vyčlenia, bude závisieť od toho, ako sa našim obchodníkom podarí predať slovenský čistý vzduch...

TV JOJ

Súvisiace články