Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trh práce. Najlepšie sú na tom technici...
Zdielať na

Trh práce. Najlepšie sú na tom technici...

Najlepšiu pozíciu na slovenskom trhu práce majú absolventi technických škôl, keďže štruktúra domáceho hospodárstva po nich vytvára vysoký dopyt. "Ide napríklad o IT špecialistov, pričom záujem o týchto ľudí majú aj firmy zo zahraničia, napríklad z Nemecka či Rakúska," konštatovala Klára Javorská z personálnej spoločnosti Trenkwalder.

Dodala, že komu technika nesedí, môže uvažovať o ekonomickom vzdelaní. O tento typ ľudí majú totiž záujem zamestnávatelia zo súkromného, ako aj z verejného sektora. "Pri výbere konkrétnej školy je vhodné vybrať si skôr niektorú z väčších a tradičných, keďže tie majú u personalistov lepšie meno. Pomôcť môžu aj štatistiky o absolventskej nezamestnanosti, ktoré zverejňuje rezort školstva," podotkla.

Uvažujte o uplatnení ešte pred výškou

Podľa Javorskej by sa mal každý záujemca o vysokoškolské štúdium najprv zamyslieť, kto by mal byť jeho potenciálnym zamestnávateľom po skončení školy a či bude mať pre neho miesto. "Na Slovensku totiž stále viac funguje imidž jednotlivých profesií než ich reálne uplatnenie v praxi. Mnoho mladých ľudí má preto záujem o štúdium predmetov ako filozofia, kulturológia či dejiny umenia," uviedla.

"Súkromná sféra pritom o takýchto ľudí nemá záujem, verejná sféra trpiaca prezamestnanosťou a potrebou šetriť tiež nevytvára po takýchto pozíciách dostatočný dopyt," pripomenula Javorská. Absolventi takýchto odborov si tak vo veľkej miere musia následne hľadať uplatnenie mimo vyštudovaného odboru, často na pozíciách vhodných aj pre stredoškolákov.

Ako si nájsť dobre platenú prácu

Nájsť si prácu a k tomu ešte dobre platenú, je problém. Zvlášť ak nemáte dostatočné vzdelanie, neovládate aspoň jeden cudzí jazyk a nekamarátite sa s počítačom. Ak si budete hľadať prácu v tomto roku, najväčšiu šancu máte vo výrobe. Nábor hlásia všetky automobilky na Slovensku. Práve tie zháňajú ľudí, ktorí sú manuálne zruční a fyzickí zdatní.

Ďalšie miesta, ktoré sa v pracovných ponukách často objavujú, je informačný technik či IT špecialista. Pozrite si reportáž a dozviete sa viac.

ISIFA

Súvisiace články