Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Absolventi v smútku. Získať džob je peklo
Zdielať na

Absolventi v smútku. Získať džob je peklo

Onedlho opustia brány univerzít opäť tisícky absolventov. Mnohí z nich si žiaľ nenájdu prácu a rozšíria tak armádu nezamestnaných. Práve mladí do 29-rokov v nej tvoria najpočetnejšiu skupinu. Zamestnávatelia ich často nechcú, lebo nemajú prax. Absolventi sa ale pýtajú ako ju majú získať, keď im nedajú príležitosť.

Viac ako polovica študentov nie je spokojná s tým, ako ich univerzity pripravujú na prax. "Ocenili by, keby mohli byť viac v kontakte so zamestnávateľmi," hovorí Marián Hudák, ktorý skúmal názory absolventov.

Mladí ľudia, ktorí ukončili školu chcú prácu zaujímavú a dobrú. Plat hrá u nich prekvapivo až šieste husle. Často očakávajú, že zamestnávatelia prídu s ponukou za nimi. Takzvaná generácia Y je ochotná aj poriadne makať. V robote jej neprekáža tráviť desať až dvanásť hodín.

V rámci regiónu majú naši študenti najvyššie platové očakávania. je to 852 eur, dostať môžu väčšinou 729. Najväčším problémom sú praktické skúsenosti. "Ako máme získať prax, ktorú po nás stále žiadajú, keď nemôžeme dostať robotu a tú prax?," pýta sa jeden z absolventov.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy