Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Absolventi to majú tento rok kvôli kríze ťažšie
Zdielať na
Ekonomika

Absolventi to majú tento rok kvôli kríze ťažšie

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Klesol počet pracovných ponúk, mzdy stagnujú

Kde sa môžu absolventi uplatniť, záleží od typu vyštudovanej školy. Jednoznačnou výhodou však u všetkých uchádzačov o prácu je prax. "Pri manažérskych profesiách sú absolventi prijímaní na nižšie pozície. Museli však predtým prejsť praxou, či už vo firmách alebo na školách," vysvetlil Chrastina.

Absolventi sa môžu zamestnať aj v oblasti obchodu alebo i v technických a odborných odvetviach. Riaditeľ personálno-poradenskej a vzdelávacej agentúry AuJob, s. r. o., Peter Ulbrík tvrdí, že medzi najlukratívnejšie oblasti pre absolventov patria účtovníctvo, finančné analýzy či segment IT.

Najvážnejší problém so zamestnaním majú uchádzači v automobilovom sektore. "V tejto oblasti je prijímanie očividne zastavené, spoločnosti stabilizujú kvalitných zamestnancov, nadbytočných prepúšťajú," konštatoval Chrastina. Podotkol tiež, že množstvo firiem v tomto segmente krachuje. "Ide najmä o spoločnosti previazané na automobilky či automotive segment."

Mzdy pre nováčikov na trhu práce tento rok stagnujú. "Nemyslím si, že mzdy rastú, ale ani neklesajú," konštatoval Ulbrík. Najvyššie sú v Bratislavskom kraji. "Keď je absolvent dobrý, tak sa jeho mzda môže pohybovať pokojne okolo 800 eur (24.100 Sk) až 1000 eur (30.126 Sk)," priblížil situáciu na pracovnom trhu. Zároveň však poznamenal, že takýto absolvent musí mať za sebou prax a ovládať cudzí jazyk.

Negatívny výhľad umiestnenia absolventov na trhu práce však predpovedá doterajší vývoj voľných pracovných miest. Podľa Štatistického úradu SR v 1. kvartáli medziročne klesol počet týchto miest o viac ako 25 %. Najviac utrpeli pozície v priemysle, administratíve a v odborných, vedeckých a technických činnostiach.

Za neustálym znižovaním počtu voľných miest stojí nezamestnanosť, ktorá sa v 1. štvrťroku vyšplhala na 10,5 %. "Rastúca nezamestnanosť vedie k vyššiemu záujmu ľudí o všetky voľné pracovné miesta, ktoré sú ešte na trhu k dispozícii," vysvetlila analytička Poštovej banky Jana Mrvová. Zároveň odhadla, že rovnaký trend bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy