Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Práca v zahraničí sa Slovákom stále oplatí
Zdielať na
Ekonomika

Práca v zahraničí sa Slovákom stále oplatí

Posilňujúca koruna nie je natoľko zlá, aby Slováci necestovali do zahraničia za prácou.

Stále silnejší kurz koruny voči euru a doláru kladie záujemcom o brigádu i prácu otázku, či má význam opustiť Slovensko a ísť si zarobiť do niektorej európskej krajiny alebo USA.

Zmenšujúci sa zárobok, s ktorým sa vracajú domov, robí vrásky na čele najmä tým, ktorí dlhšie váhali. Pred pár rokmi by zarobili oveľa viac. Ponuky pracovných agentúr sú však natoľko atraktívne, že bez problémov sa dá oželieť finančný rozdiel, o ktorý nás kurz ukrátil a vybrať si z bohatej ponuky. S menším zárobkom sa aspoň znížili vstupné náklady, ktoré záujemca o brigádu či prácu musí agentúre zaplatiť. 

Záujem o prácu v zahraničí neklesá

"Nepociťujeme žiadny výrazný pokles záujemcov, skôr nám ich počet pribúda. Aj keď je ich zisk po prepočítaní na koruny nižší ako v minulosti, stále je vyšší ako na Slovensku. A práve to rozhoduje, či ísť za brigádou či prácou do zahraničia alebo nie," povedala Zuzana Adámyová z pracovnej agentúry Lotty.

Jedným z tých, ktorý každý rok cestujú za zárobkom do zahraničia je aj 21-ročný študent Štefan s  priateľkou. "Každý rok niekam chodíme a dobre si zarobíme. Tento rok vzhľadom na klesajúcu hodnotu eura sme sa s priateľkou rozhodli pre finančne lepšiu brigádu, aj keď budeme musieť viac pracovať," povedal. Náklady v každej európskej krajine rastú a táto dvojica mladých ľudí sa snaží stravovať sa čo najlacnejšie, len aby im čo najviac peňazí zostalo aj po návrate domov.

Prácu v zahraničí si pochvaľuje aj 37-ročná inžinierka Ivana. Začínala ako au-pair v Anglicku a zostala tam pracovať. Rozbehla s manželom menšiu firmu a nikdy by sa na Slovensko už nevrátila. "Keď zaplatíme všetky náklady na bývanie, cestovanie do práce, čokoľvek, čo potrebujeme do domácnosti, stále máme dosť na to, aby sme sa poistili do budúcna alebo naše deti. Slovákom odporúčam využiť príležitosti a vycestovať," povedala.

Za hodinu sa dá zarobiť vyše 200 korún

V tomto období sa do zahraničia chystá pravdepodobne najviac Slovákov. Práve s príchodom leta sa za hranice vyberie veľa študentov. "Brigády v zahraničí im prinesú peniaze, za ktoré si môžu zaplatiť na isté obdobie štúdium. Kedysi si mohli vyfinancovať aj celé štúdium, ale aj dnes sa im to oplatí,"  povedala Zuzana Adámyová. Najväčší záujem u krátkodobých pracovných pobytoch je o pomocné práce v továrniach, v baliarniach, skladoch, hoteliérstve. 

Ak sa niekto rozhodne napríklad pre nejakú pomocnú prácu na letisku v Anglicku, dostane za hodinu čistých 5.35 až 5, 95 anglických libier na hodinu (206 až 229 Sk). Zisk závisí od konkrétneho letiska. V Manchestri za prácu v sklade či gastronómii dostane Slovák až 6,20 libier (238 SK). O takýchto peniazoch môžu Slováci doma iba snívať.

Tí, ktorí sa vyberú za prácou na dlhšiu dobu, sa tešia z vysokých platov  napríklad v oblasti IT či zdravotníctve. Slováci sa neboja práce, lebo vedia, že  makať za také veľké peniaze sa im oplatí a zjednodušia si tým nielen súčasnú situáciu, ale najmä budúcnosť.

Kto chce aj cestovať, ide do USA

Aj keď sú pre Slovákov vysnívaným snom USA, pre študentov je to najlepší výber najmä vtedy, keď chcú popri zarábaní aj cestovať. "Záujem študentov o prácu v USA nám v poslednom období stagnuje a študenti tam chodia viac na štúdium. Jedným z dôvodov môže byť práve aj klesajúci kurz dolára," povedala regionálna riaditeľka Ivana Kašická Student agency Slovensko.

Kam slovenskí študenti najviac mieria za dobrým zárobkom a aká brigáda je najlepšie platená si pozrite vo VIDEU.

Zdielať na

Najčítanejšie správy