Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Odblokovali sme predaj SPP, potvrdil minister Malatinský
Zdielať na

Odblokovali sme predaj SPP, potvrdil minister Malatinský

Ministri odblokovali predaj 49-percentného podielu Slovenského plynárenského priemyslu - SPP. Minoritným akcionárom najväčšieho slovenského dodávateľa zemného plynu by sa mala stať česká spoločnosť Energetický a průmyslový holding (EPH).

Podpis už v piatok

EPH by mal kúpiť od spoločností E.ON Ruhrgas a GDF Suez firmu Slovak Gas Holding B.V., prostredníctvom ktorej zahraniční investori vlastnia minoritný podiel SPP.

Štát schválením potrebných dokumentov sa tak definitívne vzdal predkupného práva na predávaný podiel plynární. Ako uviedol po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Tomáš Malatinské, schválené dokumenty medzi zainteresovanými stranami by sa mali podpísať tento piatok.

Podľa schválených dokumentov, potrebných na ukončenie celej transakcie, by mohlo Slovensko najneskôr do konca budúceho roka získať 100-percentný podiel v samotnej materskej spoločnosti SPP.

Hodnota 120 miliónov €

Štát by tak získal kontrolu nad cenotvorbou v najväčšom slovenskom dodávateľovi plynu. Materská spoločnosť SPP by mala v súčasnosti stáť podľa ministra Malatinského približne 120 mil. eur. “Ak by teda štát chcel odkúpiť 49 % akcií SPP, tak by ho to vyšlo na zhruba 58,8 mil. eur,“ podotkol po stredajšom rokovaní vlády Malatinský.

Minister si vie predstaviť, že by Slovensko kúpu zvyšných 49 % akcií SPP financovalo z vyplácaných dividend. “Či skutočne pôjdeme do 100 % SPP, máme ešte zhruba štvrťroka,“ upozornil Malatinský. V prvom štvrťroku budúceho roka by totiž chcel rezort hospodárstva uskutočniť v SPP audit, ktorý by mal dať odpovede, či tento obchod bude pre štát výhodný.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy