Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zdaňovanie vkladov na Cypre. Ohrozí to budúcnosť Európy?
Zdielať na

Zdaňovanie vkladov na Cypre. Ohrozí to budúcnosť Európy?

NIKÓZIA / Zdá sa, že z daňového raja na Cypre sa stáva daňové peklo. Cez víkend obletela Európu správa, že krajina by mala jednorazovo a bez výnimky zdaniť všetky vklady v tamojších bankách. Mnohí ekonómovia hovoria, že to ohrozí budúcnosť Európy. Cyperský prezident zasa tvrdí, že ak chcela krajina prežiť, nemala na výber.

Anastasiades: Krajina je na pokraji bankrotu

Jedna z podmienok 10 miliardovej pomoci zo strany Únie je: Vklady do 100 000 eur by mali byť zdanené takmer siedmimi a nad 100 000 eur desiatimi percentami. "Nie je iná možnosť. Krajina vedie k neovládateľnému bankrotu," vraví cyperský prezident Nicos Anastasiades.

Po tejto správe sa pred bankomatmi začali vytvárať obrovské rady. Ľudia sa nevedeli dostať k svojim peniazom. Banky zablokovali všetky účty. "Už keď to mohli urobiť raz, môžu to urobiť znovu. Máme teda držať hotovosť pod posteľou alebo čo," vraví Brit žijúci na Cypre Stewart Cowell.

Názory ekonómov sa rôznia...

Názory ekonómov sú rôzne. Jedny si myslia, že poriadky na Cypre vedú k ozdraveniu Európy. Druhí zasa, že k jej koncu. "To, čo sa stalo na Cypre, je veľmi nebezpečný precedens, aj pre iné krajiny eurozóny, ktoré sa dostanú do podobných problémov, ako je dnes Cyprus," myslí si nezávislý bankový analytik Maroš Ovčarik.

Podľa ekonómov mala byť špeciálna daň namierená najmä proti ruským vkladateľom. "Napríklad ruská mafia. ale nikto nepredpokladal, že to zaplatia tí drobní vkladatelia. To je drsné voči nim," vraví ekonóm SAV Vladimír Baláž.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy