Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vzniká štátna banka? Tu je tajný dokument rezortu financií
Zdielať na

Vzniká štátna banka? Tu je tajný dokument rezortu financií

BRATISLAVA / Po štátnej zdravotnej poisťovni zrejme príde na rad aj zriadenie štátnej banky. Televízii JOJ sa podarilo získať dokument, ktorý popisuje, ako by mala takáto banka fungovať. Ministerstvo financií by do nej rado dostalo aj peniaze štátnych zamestnancov.

Štát tak chce zarobiť milióny

Predstavte si, že do štyroch rokov by každý druhý občan mal mať účet otvorený v štátnej internetovej banke. Taký je záver dokumentu, na ktorom vraj momentálne pracuje Ministerstvo financií. Podľa neho by takúto pokladnicu mali vkladmi kŕmiť aj občania. Prioritne štátni zamestnanci.

Vložením polovice všetkých ich úspor by mal za šesť rokov štát zarobiť takmer 4 milióny eur. "Vzhľadom na to, ako dnes ľudia využívajú internetový banking, to nie je úplne reálny predpoklad," tvrdí analytik Ineko Peter Goliáš. "Bankové služby patria súkromnému sektoru, ktorý vie efektívne aj zadarmo poskytovať tieto služby," komentuje aj analytik Iness Radoslav Ďurana.

Ministerstvo financií nám potvrdilo, že služby štátnej pokladnice plánuje rozšíriť. Sleduje tým zníženie nákladov na správu nášho dlhu. "Štát si bude požičiavať menej peňazí. Pôjde o správu vkladov, ale takisto aj platobného styku, klasický internet banking," informoval hovorca rezortu financií Radko Kuruc.

Radšej škrtajte, odporúčajú analytici

Ekonómovia sa však obávajú toho, že štátna banka naopak štát ešte viac zadĺži. "Tá získaná úspora v porovnaní s 1,4 mld eur, ktoré platíme dnes za štátny dlh, by bola taká nízka, že si myslím, že to úsilie vynaložené na vedenie tejto banky by malo byť radšej využité na skutočné škrtanie vo verejných výdavkoch," vraví Ďurana.

"V minulosti vlastnil štát celý bankový sektor, dopadlo to veľmi zle. Ja by som preto vláde najprv odporúčal, aby najskôr ukázala, že vie hospodáriť na konkrétnom štátnom podniku, ktorý má v rukách," upozornil aj Goliáš. Kedy by mala byť štátna banka spustená, ministerstvo nekonkretizuje. "Zatiaľ prebiehajú interné rokovania, tieto otázky sú zatiaľ predčasné," povedal Kuruc.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy