Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nebankovka útočí! Slovenská justícia má čo robiť...
Zdielať na

Nebankovka útočí! Slovenská justícia má čo robiť...

BRATISLAVA / Nebanková spoločnosť Pohotovosť je už dlhšie v súdnom spore so štátom a zdá sa, že tentoraz v boji pritvrdila. Podnety so žalobou o náhradu škody a exekučné konania rozposlala snáď do každej súdnej inštitúcie v našej krajine. Tých je takmer 50 Tisíc.

Sofistikovaný útok?

Podľa odborníkov v prípade konania tejto nebankovky ide o sofistikovaný útok na slovenskú justíciu. "Ústavný súd Slovenskej republiky vníma takéto hromadné podania a predovšetkým ich doplňovanie za šikanózne a hraničiace so zámerom úmyselne paralyzovať predovšetkým rozhodovaciu činnosť ústavného súdu SR," uviedla Martina Demčáková z tlačového odboru ústavného súdu. 

Všetko spustili exekúcie

Všetko spustili exekúcie na ľudí, ktorí si od nebankovky požičali ale splácať nevládali. Mnohé exekúcie však súdy stopli. Nebankovka reagovala predžalobnými výzvami a kritizovala prieťahy. Nasledovali žaloby voči štátu. "Štát a jeho inštitúcie tiež robia chyby, za ktoré by mal byť postih, ako pre kohokoľvek, kto prekročí rýchlosť, alebo neodvedie daň, alebo neuhradí splátku," uviedol Michal Hatina, externý proadca pre marketing spoločnosti Pohotovosť s.r.o.

Teraz vraj robia len to na čo má každý právo. Fakticky to znamená 43 tisíc žalôb o náhradu škody na súdoch, desaťtisíc sťažností na ústavnom súde a 300 dovolaní na najvyššom. "Prieťahy v súdnych konaniach, ktoré žalujeme sa môžu stať každému občanovi a je potrebné sa proti takémuto konaniu súdov brániť aj právnou cestou," dodáva Hatina.

Opatrné vyjadrenia ministerstva spravodlivosti

Samotné ministerstvo spravodlivosti je tomto prípade účastníkom konania vo vyjadreniach opatrné. "Ministerstvo spravodlivosti dosiaľ neuspokojilo žiadny z návrhov danej spoločnosti čo hovorí o ich opodstatnenosti," uviedla hovorkyňa Jana Zlatohlávková, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy