Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máte vodičák zo zahraničia? Skontrolujte si, či platí aj na Slovensku
Zdielať na

Máte vodičák zo zahraničia? Skontrolujte si, či platí aj na Slovensku

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Dozviete sa napríklad, že nie každé vodičské oprávnenie, ktoré platí vo Veľkej Británii, platí aj u nás.

Pán Juraj má vodičské oprávnenie z Veľkej Británie, ktoré využíva pri jazdách na našich cestách už takmer šesť rokov. Ako povedal, policajti pri kontrole doteraz nemal s týmto dokladom problém. Stalo sa tak až pri poslednej kontrole v Nových Zámkoch.

"Vo vašom prípade sa jedná o predbežný vodičský preukaz, ktorý sa vydáva vo Veľkej Británii alebo v Severnom Írsku a keďže je predbežný, slúži iba na výcvik respektíve zdokonaľovanie budúceho vodiča. Nie je uznaný ako riadny vodičský preukaz v Európskej únii, a teda nemôžete s takýmto preukazom šoférovať vozidlo ani na Slovensku. Musím pochváliť policajtov, ktorí si to v rámci služby všimli, ide o jedno z najzávažnejších porušení. Pokuta bola uložená v dolnej hranici, pretože mohla byť až do výšky 1 300 eur a zákaz činnosti až do piatich rokov," vysvetlil Ábel.

Situácia z križovatky

Pani Iveta zaujíma prechod križovatkou v situácii vystrihnutej ako z príručky autoškoly. Odbočujem z vedľajšej cesty na hlavnú cestu doľava. Auto na hlavnej, ktorému mám dať prednosť má ešte prekážku (dáva prednosť chodcovi na priechode). Ja nemám žiadnu prekážku, môžem vojsť do križovatky skôr ako to auto z hlavnej cesty?

"V uvedenom prípade z vašej strany nedôjde k porušeniu zákona o cestnej premávke, pretože do križovatky s vozidlom vojdete bez toho, aby ste vozidlo jazdiace po ceste označenej ako hlavná akýmkoľvek spôsobom obmedzili alebo ohrozili," vysvetlil Ábel.

Neexistujúci dočasný preukaz

Pán František si pri poslednej návšteve Veľkej Británie zabudol so sebou zobrať vodičské oprávnenie. Zaujíma ho, či mu policajti môžu vydať aspoň dočasný doklad, aby mohol jazdiť po slovenských cestách.

"Dočasný vodičský preukaz sa na Slovensku nevydáva, čiže vôbec neexistuje. Ak vediete motorové vozidlo, ate povinný mať pri sebe platný vodičský preukaz, pretože zákon nepripúšťa viesť motorové vozidlo bez tohoto dokladu. Ak bývate mimo Slovenska, môžete požiadať o výmenu respektíve vydanie nového vodičského preukazu," uzavrel policajný viceprezident.