Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Disky si môžete nafarbiť akoukoľvek farbou, to neplatí o karosérii
Zdielať na

Disky si môžete nafarbiť akoukoľvek farbou, to neplatí o karosérii

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Prvá otázka sa týka kolies, takzvaných elektrónov. Michal si ich chcel prestriekať, ale v lakovni mu odmietli túto prácu vykonať. "Chcel som si nastriekať kolesá krikľavo zelenou farbou, ale v lakovni mi to odmietli urobiť. Povedali mi, že policajti by mi mohli zobrať technický preukaz, lebo podobná farba je určená policajtom," píše Michal. 

"Zákon o cestnej premávke hovorí, že vodič nesmie použiť vozidlo, ktoré svojím farebným vyhotovením, teda farbou karosérie a označením, môžeme zameniť s vozidlom policajného zboru, vojenskej polície, Zboru väzenskej a justičnej stráže, obecnej polície, Hasičského a záchranného zboru alebo ostatných hasičských jednotiek. Farba diskov môže byť akákoľvek, teda aj žltá, ružová," vysvetľuje Ábel. 

Vylepšený predok auta

Roman by si zase chcel na svojom aute vylepšiť predok. Na internete objavil vylepšené predné svetlomety, ale nevie či si ich môže bez problémov dať na auto.

"Denné prevádzkové svietidlá môžu byť doplnené i na tie vozidlá, ktoré nimi neboli pôvodne vybavené. Výmena originálnych hlavných svetlometov je možná len v prípade, ak sú homologizované v súlade s predpisom Európskej únie alebo majú udelené typové schválenie. Vybavené vozidlá dennými prevádzkovými svietidlami nemusia byť zapísané v osvedčení evidencie vozidla, teda v malom ani veľkom technickom preukaze," upresnil Ábel. 

Problém s dopravákmi 

​Ladislav je cyklista a má problém s dopravákmi. Myslí si, že pri dopravnej nehode, ktorej bol účastníkom na bicykli, nepostupovali policajti správne. Vodič z vedľajšej cesty mu nedal prednosť. Po náraze mal problémy a vodič sa mu neskôr vyhýbal.

"Mal som zranenú ruku, zničil mi oblečenie a rozbil hodinky. Vodič svoju vinu priznal pred privolanou hliadkou, ale dal mi na seba iba kontakt s menom, číslo povinného zmluvného poistenia mi odmietol dať. Policajti povedali, že ak sa dohodneme medzi sebou, tak dopravnú políciu volať nebudú. Neskôr som išiel na Dopravný inšpektorát OR PZ v Žiline, kde mi povedali, že môžem byť rad, že som nedostal pokutu. Vraj aj cyklista musí mať so sebou Záznam o dopravnej nehode," sťažuje sa Ladislav. 

"Povinné zmluvné poistenie sa vzťahuje na škody spôsobené prevádzkou motorového vozidla v cestnej premávke. Bicykel je nemotorové vozidlo. Postup polície bol teda nesprávny, tlačivo mať cyklista pri sebe mať nemusí ," povedal Ábel. 

Vodič vinník je povinný bezodkladne preukázať svoju totožnosť, poskytnúť osobné údaje, vyplniť s poškodeným tlačivo a podpísať ho. "Policajti na mieste škodovej udalosti mali poradiť účastníkom, ako tieto veci zabezpečiť, ďalej mali riešiť aj priestupok vodiča motorového vodiča, ale hlavne mali spísať záznam o preverení oznámenia škodovej udalosti," povedal Ábel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie