Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ak kupíte ojazdené auto, nemusíte robiť novú emisnú a technickú kontrolu
Zdielať na

Ak kupíte ojazdené auto, nemusíte robiť novú emisnú a technickú kontrolu

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Róberta zo Želiezoviec zaujíma, či musí pri kúpe ojazdeného auta s platnou technickou a emisnou kontrolou, robiť opätovne novú kontrolu vozidla. "Počas platnosti lehoty technickej kontroly, nie je potrebné pri zmene držiteľa podrobiť vozidlo kontrole. Pri zmene EČV, aby nedošlo k nedorozumeniu pri kontrole na ceste, odporúčam absolvovať administratívnu kontrolu, ktorá stojí päť eur," povedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Druhá otázka od čitateľa sa týka maximálnej dĺžky nákladu na ceste. "Našiel som vo vyhláške, že ak náklad prečnieva 40 centimetrov, musí byť označený. Akú môže mať maximálnu dĺžku?"

"Najväčšia prípustná dĺžka nie je stanovená, ale prečnievajúci náklad nesmie ohrozovať bezpečnosť a plynulosť premávky, najmä pri zmene smeru jazdy. Ďalej nesmie znečisťovať vozovku ani jej okolie, nesmie zakrývať svetlomety a svietidlá vozidla a tak isto tabuľku s EČV," dodal Ábel.

Čitateľovi z východu Slovenska sa podaril husársky kúsok. Vyfotil dve autá so zdanlivo rovnakým evidenčným číslom. "Ako je možné, že jedno EČV je na dvoch rôznych autách? To majú spoločné povinné zmluvné poistenie? Nie je to chyba v systéme?"

tv JOJ

"Nejde o totožné EČV. Na jednom z vozidiel je číslo nula a nie písmeno O pred číslicou sedem. Jedná sa o riadne pridelené tabuľky s voliteľnou logistikou," povedal Ábel.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie