Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Auto bez dokladov, ak ním jazdíte po poliach a lese, problémom nie je
Zdielať na

Auto bez dokladov, ak ním jazdíte po poliach a lese, problémom nie je

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Auto bez dokladov 

Marek vlastní terénne auto bez dokladov, ktoré využíva pri práci v lese a na poli. Zaujíma ho, či kvôli tomu môže mať problémy s políciou, pokiaľ autom nikdy nejazdí po štátnej ani obecnej komunikácii. "Jazdím ním výlučne po poliach a lesoch, ku ktorým mám aj vlastnícky vzťah. Môžu mi dať policajti pokutu," pýta sa Marek. 

"Pravidlá cestnej premávky na poliach a v lese vo všeobecnosti neplatia. Avšak pokiaľ jazdite po poľných a lesných cestách, ktoré sú zriadené ako cestné pozemné komunikácie podľa cestného zákona, v takomto prípade už ale pravidlá cestnej premávky platia," uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel. 

Problém s úradmi

Slovenská dôchodkyňa, ktorá sa odsťahovala do Českej republiky, má problémy s úradmi. "Skončila mi platnosť občianskeho preukazu a chcela som si vybaviť pas. Neplatné doklady s rodným listom som doniesla pre mňa na najbližšie oddelenie dokladov do Skalice," píše dôchodkyňa. 

Odmietli jej ale vybaviť pas. "Vraj musím odovzdať neplatný občiansky preukaz tam, kde mi ho vystavili. To musím ísť teraz do Košíc a priniesť potvrdenie o odovzdaní?" pýta sa. 

"Vydanie cestovného pasu nie je podmienené odovzdaním neplatného občianskeho preukazu a neplatné doklady môžete samozrejme odovzdať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Svoj cestovný pas teda môžete vybaviť aj v Skalici, jedná sa o nesprávny postup pracovníka, ktorý bezodkladne preveríme ak nám pošlete vaše údaje," hovorí policajný viceprezident

Ak je žena stále prihlásená na trvalá pobyt v Košiciach, má povinnosť požiadať aj o vydanie nového občianskeho preukazu. V prípade, že občiansky preukaz nechce mať vydaný, je potrebné odhlásiť sa z trvalého pobytu v Slovenskej republike.

Trestná zodpovednosť

"Mám 28 rokov a ako dieťa som ukradla drobnosti za pár korún.Stále si to vyčítam. Ospravedlnila som sa a snažila som sa škodu napraviť. Napriek tomu, že moje ospravedlnenie prijali, stále mám strach, že mi policajti zazvonia pri dverách. Hrozí mi niečo do budúcnosti? Bola som vtedy trestne zodpovedná?" pýta sa čitateľka. 

"Ak by uvedené skutky bol kvalifikované ako priestupoky proti majetku platí, že za priestupok nie je zodpovedný ten, kto v čase jeho spáchania nedovŕšil pätnásty rok svojho veku a taktiež priestupok nemožno prejednať, ak od jeho spáchania uplynuli dva roky," uviedol Ľubomír Ábel. 

V prípade, trestného činu krádeže je trestná zodpovednosť od dovŕšenia veku 14 rokov. Premlčacia doba pri danom skutku je 5 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie