Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak idete na políciu vypovedať ako svedok, máte nárok na preplatenie ušlej mzdy
Zdielať na

Ak idete na políciu vypovedať ako svedok, máte nárok na preplatenie ušlej mzdy

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Každý, kto odchádza do dôchodku má nárok na odchodné. Policajt Milan má ale obavu, že od nového roku sa v policajnom zbore bude výška odchodného meniť. "Medzi staršími policajtmi koluje fáma, že od 1. júna 2017 by malo odchodné klesnúť na výšku troch služobných príjmov. Je to pravda?" pýta sa Milan. 

"Môžem ubezpečiť všetkých aktívnych ale aj bývalých policajtov, že žiadne zmeny v zákone o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov sa nepripravujú a právny stav aj po 1. januári 2017 bude totožný," uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel. 

Preplatenie nákladov pre sveedka

Jana z Rimavskej Soboty bude na políciu predvolaná ako svedok a bude vypovedať. Zaujíma ju, ako je s preplatením nákladov, ktoré jej v súvislosti s výsluchom vzniknú. "Môže mi byť v prípade, že ma predvolajú, preplatená ušlá mzda alebo cestovné náklady napríklad tak, ako je to na súde?" pýta sa Jana. 

"Trestný poriadok hovorí, že svedok má nárok na náhradu nevyhnutných výdavkov a ušlej mzdy za prácu (svedočné). Na tento nárok treba svedka v predvolaní upozorniť," uviedol Ábel. 

Nárok je potrebné uplatniť si najneskôr do troch dní od výsluchu a vyčísliť reálny náklad v lehote pätnástich dní od uplatnenia nároka. 

​Opakovanie psychotestov

Peter z Bratislavy jazdil ako vodič električky, no pre sťažnosti musel absolvovať psychotesty, ktorými neprešiel a na polícii tak musel odovzdať vodičské oprávnenie. Teraz by ho chcel naspäť, ale nevie ako postupovať. "Kde sa môžem dožadovať opravnej skúšky a psychotestov?" pýta sa Peter. 

"Nové psychologické vyšetrenie môžete absolvovať u ktoréhokoľvek psychológa s certifikátom na certifikovanú činnosť dopravná psychológia, ale najskôr až po uplynutí troch mesiacov odo dňa posledného psychologického vyšetrenia," uviedol policajný viceprezident. 

Ďalšieho vodiča, Jozefa, pokutovali policajti za fólie na predných sklách na aute. Keď išiel pokutu zaplatiť, všimol si súkromné autá policajtov, ktoré týmito fóliami vybavené boli. Zaujíma ho, či pre policajtov platia výnimky.

"Žiadne výnimky pre súkromné motorové vozidlá, ktorých vlastníci sú policajti neexistujú. Taktiež označovanie súkromných vozidiel policajtov nálepkami z dôvodu nepokutovania za priestupok je irelevantné. Podnet môže podať na krajský dopravný inšpektorát," dodal Ábel. 

Ak máte otázku do rubriky Ako to nespackať, pošlite ju na adresu akotonespackat@joj.sk. 

Súvisiace články

Najčítanejšie