Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čo musia policajti urobiť predtým, ako vás zastavia
Zdielať na

Čo musia policajti urobiť predtým, ako vás zastavia

BRATISLAVA / Akým spôsobom by mali policajti správne zastaviť vodiča počas jazdy cez deň a akým spôsobom v noci? Na túto otázku, ale aj ďalšie, ktoré ste poslali do rubriky Ako to nespackať, odpovie policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Podľa jedného z vodičov policajné majáky mnohokrát len zbytočne upútavajú pozornosť vodičov. "Polícia posilnila minulý týždeň počet policajných hliadok takmer o päťdesiat percent, čo predstavovalo za jeden operačný deň takmer 900 hliadok," upresnil Ábel. Podľa viceprezidenta mali byť policajti viditeľní schválne, aby pôsobili preventívne aj proti inej trestnej činnosti, ako sú drobné krádeže či krádeže vlámaním do motorových vozidiel. 

Iný vodič sa pýta policajného prezidenta, akým spôsobom by mali policajti správne zastaviť vodiča počas jazdy cez deň a akým spôsobom v noci? "Policajt môže z idúceho vozidla dávať znamenie kývaním ruky zvisle dolu, vysunutím zastavovacím terčom alebo rozsvietením nápisu STOP umiestneného na vozidle. Z idúceho vozidla možno pokyn na zastavenie zvýrazniť zvláštnym výstražným svetlom, prípadne aj zvukovým znamením. V prípade, že policajti idú za vami, musia dávať aj výstražné svetelné znamenie spolu so zvukom," vraví Ábel. 

Parkovanie policajtov

Môže dostať policajt ako verejný činiteľ pokutu za parkovanie na mieste, kde je to zakázané? "Takéto konanie policajta, ktoré naplnilo znaky priestupku, je možné riešiť ako disciplinárne previnenie podľa zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru," dopĺňa Ábel. 

V praxi to znamená, že policajtovi jeho nadriadení môže uložiť napríklad disciplinárne opatrenie, zníženie služobného platu  o pätnásť percent a to na dobu najviac troch mesiacov. Pri priestupkoch spáchaných napríklad závažným spôsobom taktiež aj zákaz činnosti viesť motorové vozidlo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie