Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kto všetko môže jazdiť v autobusových pruhoch?
Zdielať na
Krimi

Kto všetko môže jazdiť v autobusových pruhoch?

BRATISLAVA / Kto všetko môže jazdiť vo vyhradených pruhoch pre mestskú hromadnú dopravu? Musíte si pri výmene evidenčného čísla na vozidle, kúpiť novú diaľničnú známku? Na tieto a ďalšie otázky odpovedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Ranné zápchy a kolóny sú vo väčších mestách klasikou. Divák sa pýta, či môžu taxikári jazdiť v pruhoch pre autobusy. "Vo vyhradenom pruhu pre autobusy alebo trolejbusy, môžu jazdiť aj vozidlá taxi služby, musia byť však riadne označené. Vozidlo taxi služby, potom nesmie obmedziť plynulosť jazdy autobusov a trolejbusov a vozidiel, pre ktoré je tento pruh určený," povedal Ábel. 

Povinnosť vyhodiť rýchlosť

Cestujúci z Vranova nad Topľou sa pýta, či môže vodič autobusu pred železničným priecestím a pred kruhovým objazdom vyhodiť rýchlosť. Robia to autobusári z Vranova. "Konkrétne zákon o cestnej premávke, k takejto situácii neukladá povinnosť vodiča, ak by to bolo na rovine. Problém by to nemusel byť, ale pri schádzaní z kopca napríklad pred železničným priecestím, vodič vozidla nad 3 500 kg je povinný mať zaradený rýchlostný stupeň," povedal Ábel.

Zmena diaľničnej známky

Divák zmenil trvalý pobyt a musí mať nové EVČ. Pýta sa ako má postupovať s diaľničnou známkou. Má si kúpiť novú, alebo sa to dá zmeniť. "Táto zmena je možná, potrebujete k tomu fotokópiu pôvodného osvedčenia o evidencii vozidla číslo dva, t.z. veľký technický preukaz s pôvodným evidenčným číslom a potom elektronicky si môžete urobiť túto zmenu, cez portál www.eznamka.sk alebo priamo na obchodných centrách Národnej diaľničnej spoločnosti, požiadajte o zmenu údajov, predložte tieto fotokópie a uveďte dôvod, napríklad zmenu trvalého bydliska," dodal Ábel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy