Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chcete si zmeniť titul v občianskom preukaze? Takýto je postup
Zdielať na

Chcete si zmeniť titul v občianskom preukaze? Takýto je postup

BRATISLAVA / - V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Zoltán svojím vozidlom  Fiat Ducato o celkovej hmotnosti 3 000 kilogramov  ťahá príves o hmotnosti ďalších 2 000 kilogramov. Nie je ale držiteľom vodičského preukazu B plus E.

"Čo sa stane, ak ma zastavia policajti? Môžem ten príves ťahať, ak je prázdny?“ pýta sa Zoltán. "Vami uvádzanú jazdnú súpravu nie je možné viezť bez udeleného vodičského oprávnenia skupiny „BE“ ani ak ťaháte prázdny príves, pretože rozhodujúca je celková prípustná hmotnosť prívesu uvedená v technickom preukaze. Ak by vás kontrolovali policajti a zistili by, že nemáte príslušné vodičské oprávnenie, oznámia vaše podozrenie zo spáchania priestupku na dopravný inšpektorát, za ktorý v správnom konaní môže byť uložená pokuta od 300 eur do 1 300 eur a zákaz činnosti od jedného roku do piatich rokov," povedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Tmavé fólie

Tomáša zaujíma či je potrebné osvedčenie alebo či sú vôbec povolené tmavé fólie na zadných svetlách. "Svetelné zariadenia na vozidlách musia spĺňať ustanovené technické požiadavky. Činná plocha každého svetelného zariadenia nesmie byť v cestnej premávke zakrytá alebo nadmerne znečistená, osvetlenie vozidla musí byť za všetkých prevádzkových podmienok dobre viditeľné," hovorí viceprezident.

Titul v občianskom

Prešovčan má v občianskom preukaze zapísaný titul. Časom získal ďalší, ktorý by si chcel zapísať. "Musím doniesť na oddelenie dokladov aj diplom z prvého titulu, ktorý už mám zapísaný, alebo stačí predložiť už len nový diplom o získaní najnovšieho titulu??" pýta sa Prešovčan.

"Ak už máte zapísaný titul vo vydanom občianskom preukaze, už nie je potrebné predkladať diplom o jeho získaní. Pri podaní žiadosti o nový občiansky preukaz, ak sa jedná o zápis nového titulu postačuje predložiť doklad o absolvovaní vysokoškolského štúdia z druhej vysokej školy (diplom, dodatok k diplomu alebo vysvedčenie o štátnej skúške). Originál dokladu sa predkladá k nahliadnutiu, nie je potrebné vyhotovovať fotokópiu," povedal Ábel.

Ako to nespackať spracovala redaktorka Iveta Krupová:

Súvisiace články