Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
EČV podľa vlastného výberu, pripravte si niekoľko stoviek eur
Zdielať na

EČV podľa vlastného výberu, pripravte si niekoľko stoviek eur

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Ladislav z Hlohovca si na velkonočný pondelok vypil, no na druhý deň nechcel riskovať a sadnúť si za volant so zostatkovým alkoholom v krvi. Na najbližšej policajnej stanici poprosil policajta, aby mu dal fúkať. "No príslušník mi odmietol poskytnúť dychovú skúšku a povedal mi, že to už majú zakázané. Chcem vedieť či je takýto postup v súlade so zákonom," zaujíma sa Ladislav.

"Treba si uvedomiť, že policajti môžu konať len na základe zákonom a interných predpisov. Policajný zbor môže používať technické prostriedky na odhaľovanie priestupkov a zisťovanie ich páchateľov. Zdôrazňujem, že každý priestupok zaznamenaný technickým prostriedkom je evidovaný a musí byť vykázané jeho vybavenie. Odporúčame občanovi zabezpečiť si orientačný prístroj respektive tester na zistenie alkoholu v jeho organizme," povedal k otázke diváka Ábel.

Neoprávnená pokuta

Diane počas jazdy vyhorela žiarovka na prednom stretávacom svetle. Bohužiaľ to zistila, až keď ju zastavila policajná hliadka, ktorá jej chcela dať pokutu vo výške 60 eur. Nakoniec sa dohodli na pokute 20 eur.

"Aj tak si myslím, že mi dali pokutu neprávom a mali mi dať len napomenutie, keďže počas jazdy som si to nemala ako všimnúť. Konali policajti správne?" pýta sa.

"V podstate, ak sú tieto údaje pravdivé, vôbec sa nejedná o priestupok, ale o technickú závadu. A absentuje mi vlastne čo sa týka priestupku zavinenie, nejaké opomenutie, neprichádza do úvahy ani nedbanlivosť, ale skôr ako som zdôraznil ide o technikcú poruchu. Policajti v tomto prípade konali v rozpore so zákonom, vôbec nemali prejednávať takéto porušenie, pretože o porušenie sa nejedná a vôbec nemali ukladať vlastne ani blokovú pokutu," vysvetľuje Ábel.

Pokuta ale hrozí, ak sa na cestu vyberiete bez funkčných svetiel na vozidle vedome.

Špeciálne EČV

Jarmila z Trenčína sa pýta, koľko by stálo evidenčné číslo navrhnuté podľa jej mena a či ho môže vymeniť, keď už má zaplatenú diaľničnú známku na starej značke.

"Na vozidlo je možné objednať si takzvanú voliteľnú ŠPZ, kde za skratkou okresu môže byť 5 písmen, 4 písmená a jedna číslica alebo 3 písmená a 2 číslice. Samozrejme, každý špás niečo stojí a takéto vyhotovenie, podľa vášho výberu spolu na jedno vozidlo stojí 331 eur," vysvetľuje policajný viceprezident.

Keďže sa už používa len elektronická diaľničná známka, na stránke www.eznamka.sk môžete požiadať  o zmenu evidenčného čísla, ku ktorému ste prvotne známku zakúpili.

Ľubomír Ábel odpovedal na otázky divákov. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie