Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Elektronická známka je neprenosná. Ak predávate auto, predávate aj známku
Zdielať na

Elektronická známka je neprenosná. Ak predávate auto, predávate aj známku

Zdroj: SITA/ilustračné

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Mária sa pýta, čo v prípade ak zakúpila novú elektronickú diaľničnú známku, no auto chce dať prepísať na svoju dcéru do iného okresu. To znamená, že by sa zmenilo aj evidenčné číslo vozidla.

"Elektronické DZ sú tak, ako aj v minulosti papierové  diaľničné nálepky, neprenosné," hovorí Ábel. 

Emisné kontroly

A teda prechádza spolu s autom na nového majiteľa. Ten, ak potrebuje prihlásiť auto v inom okrese a teda zmení sa aj evidenčné číslo vozidla, musí sa obrátiť na zákaznícke miesto NDS, čo je aj čerpacia stanica, kde požiada o zmenu v evidencii. Už zakúpená elektronická diaľničná známka sa tak preregistruje na nové evidenčné číslo daného vozidla.

Juraj z Čadce má ťažké srdce na policajtov, ktorí aj napriek generálnemu pardonu pokutujú majiteľov vozidiel, ktorí si nestihli vybaviť technickú a emisnú kontrolu. "Idú kontroly aj s vozidlom urobiť, ale pri sebe nemajú platné preukazy o kontrolách. Tie predsa dostanú až po absolvovaní kontrol na STK. Je to férové voči občanom ?"

"Môžem ubezpečiť všetkých vodičov že prezident PZ v týchto dňoch usmernil všetkých policajtov, aby takéto prípady,  keď ide občan na T a EK až do 29. 2. 2016 pri cestných kontrolách posudzovali zhovievavo, neukladali pokuty a priestupcov riešili v zmysle zákona o priestupkoch – napomenutím. Skutočne nám nejde o výber pokút za takéto prípady," povedal viceprezident.

Nedisciplinovanosť chodcov

V poslednom období  došlo k častejšiemu nárastu usmrtených chodcov na našich cestách, pričom väčšinu z nich zapríčinili vodiči. Pána Vladimíra z Trnavy však trápi nedisciplinovanosť chodcov v premávke, pričom má pocit , že sa vodičom akosi krivdí.

"Chcem sa preto ako vodič motorového vozidla, ktorý denno denne jazdím a vidím, ako sa  niektorí chodci bezohľadne správajú k vodičom na cestách spýtať, či si toto polícia uvedomuje a či následne takýchto neohľaduplných chodcov pokutuje."

"Policajti venujú náležitú pozornosť aj týmto porušeniam pravidiel CP, pretože aj chodci musia dodržiavať povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona. Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo ale v skupinách," dodáva Ľubomír Ábel.

Okrem toho chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť, pričom ale vodiči nesmú ohroziť takýchto chodcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy