Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Takto treba postupovať, ak ste ZŤP a neplatíte diaľničnú známku
Zdielať na
Krimi

Takto treba postupovať, ak ste ZŤP a neplatíte diaľničnú známku

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

"Po 20 rokoch aktívnej praxe som zistil, že môj vodičský preukaz oficiálne podľa databázy PZ neexistuje, lebo séria a číslo preukazu neboli vložené do databázy. Z toho dôvodu neexistuje na moje meno žiadna karta vodiča a figurujem ako nevodič," opisuje svoju situáciu Milan z Revúcej.

"Odporúčam vám, aby ste nám napísali a uviedli svoje konkrétne údaje, napríklad meno, priezvisko a dátum narodenia, rodné číslo alebo číslo VP, následne preveríme správnosť uvádzaných údajov a zabezpečíme vaše zavedenie do databázy vodičov. Samozrejme, ak sa ukáže chyba na našej strane, určite sa vám ospravedlníme," hovorí viceprezident policajného zboru Ľubomír Ábel.

Zbraň z Viedne

"Mám plynovú pistoľ Rhoner Mod. 15. Nebola prerobená z palnej zbrane a bola kupená v obchode vo Viedni. Mám ju nejako zaregistrovať? Mám zbrojný preukaz A E," pýta sa štefan.

"Zbraň, ktorú uvádzate je zbraňou kategórie D, a preto nepodlieha evidenčnej povinnosti, to znamená netreba ju ísť zaevidovať na príslušné oddelenie dokladov PZ," tvrdí Ábel.

Príves s koňom

"Aký potrebujem vodičský preukaz (B alebo BE), ak veziem za obyčajným osobným motorovým vozidlom (audi A4) príves so živým koňom? Koň váži priblližne 500 kilogramov (celková hmotnosť vozíka tým pádom bude asi vyššia ako 700 kíl), celková hmotnosť súpravy nepresiahne 3 500kilogramov," hovorí Martin.

"Na vedenie jazdnej súpravy zloženej z motorového vozidla skupiny B (Audi A4) a prípojného vozidla s celkovou hmotnosťou presahujúcou 750 kilogramov, ak celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 3 500 kíl, postačuje vodičské oprávnenie skupiny B. Audi A4 s motorom 74 KW, celková hmotnosť je 1 980 kilogramov a celková hmotnosť brzdeného prívesu 1 500 kilogramov. Spolu 3 480 – postačuje oprávnenie pre skupinu B," povedal viceprezident.

ZŤP a diaľničné známky

"Som osoba ZŤP a požiadal som o oslobodenie od úhrady diaľničnej známky NDS, v čom mi bolo aj vyhovené. Po zavedení nového systému kontroly diaľničných známok, čiže elektronickej kontroly, ako má byť označené motorové vozidlo, ktoré je oslobodené od úhrady diaľničnej známky," pýta sa čitateľ zo Šale.

"Tieto vozidlá sa neoznačujú. V prípade kontroly úhrady diaľničnej známky sa musíte preukázať príslušným parkovacím preukazom osoby ZŤP, prípadne predložiť pri kontrole potvrdenie o registrácií, ktoré musíte mať pri vedení vozidla vždy pri sebe," povedal Ábel.

Na otázky odpovedá viceprezident Ľubomír Ábel, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy