Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ak na skútri s predpísanou rýchlosťou jazdíte rýchlejšie, hrozí vám pokuta
Zdielať na

Ak na skútri s predpísanou rýchlosťou jazdíte rýchlejšie, hrozí vám pokuta

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Miloš je majiteľom malého skútra, takzvanej päťdesiatky. Napriek tomu, že ho poháňa malý motorček, vie vytiahnuť celkom slušnú rýchlosť.

"V technickom preukaze je napísaná najvyššia konštrukčná rýchlosť 45 kilometrov za hodinu. Skúter ale dosahuje rýchlosť 70 kilometrov za hodinu. Ak pôjdem maximálnou rýchlosťou, kde je to povolené? Môžem dostať pokutu?," pýta sa majiteľ skútru.

"Vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť  aj vlastnostiam vozidla. Ak máte uvedenú najväčšiu konštrukčnú rýchlosť v dokladoch od vozidla 45 kilometrov za hodinu, tak túto rýchlosť nesmiete prekročiť, inak sa dopúšťate priestupku a samozrejme môžete dostať pokutu," odpovedá viceprezident Ľubomír Ábel.

Vozík domácej výroby

"Som majiteľom prívesného vozíka domácej výroby. Schválený na užívanie bol v roku 1993. Bolo na ňom vyrazené pridelené číslo. Dvadsaťdva rokov to na technických kontrolách postačovalo. Pri poslednej mi povedali, že mi nespravia technickú kontrolu, lebo vozík nemá na ráme výrobný štítok. Mám si ho vraj vyrobiť. Ako mám postupovať?," pýta sa ďalší divák.

"Každé vozidlo musí byť vybavené výrobným štítkom vozidla, na ktorom je uvedené identifikačné číslo vozidla VIN a názov výrobcu vozidla, pričom na štítku ešte musí byť uvedená najväčšia prípustná celková hmotnosť vozidla. Uvedené platí aj pre samozhotovené prívesy. Znamená to, že je potrebné, aby ste si dali vyrobiť kovový výrobný štítok, ktorý následne pripevníte na rám prívesu," vysvetľuje Ábel.

Malá motorka

Peter má malú motorku na elektricky pohon, ktorá dosahuje maximálnu rýchlosť 40 kilometrov za hodinu. Nie je si istý, či na ňu potrebuje vodičský preukaz.

"Aj na vedenie takéhoto motocykla je potrebné mať vodičský preukaz s minimálnym oprávnením skupiny AM, platné pre vedenie dvojkolesových motorových vozidiel s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou 25 až 45 kilometrov za hodinu, respektíve  s maximálnym výkonom elektromotora do 4 kW," odpovedá viceprezident.

Papierový technický preukaz

Zuzana vlastní k autu len poskladaný papierový technický preukaz. Zaujíma ju, či je to v poriadku.

"Pri kúpe môjho motorového vozidla v roku 2009 sa tento typ technických preukazov nevydával. Iba veľký papierový. Som povinná požiadať o vydanie malého plastového preukazu?," pýta sa.

"Do 30. júna 2010 sa vydávalo vozidlám len jedno papierové osvedčenie o evidencii. Po zavedení dvoch dokladov, jeden papierový a druhý polykarbonátový čipový, bolo umožnené pri vedení vozidla mať pri sebe len čipový doklad, ktorý je vyhotovený vo formáte bankomatovej karty. O výmenu pôvodného dokladu môžete požiadať dopravný inšpektorát, ktorý vozidlo eviduje. Výmena podlieha štandardnému poplatku vo výške 12 eur. Výmena dokladov nie je povinná, len doporučujeme z praktických dôvodov požiadať o nové doklady," uzavrel Ábel.

Na otázky odpovedá viceprezident Ľubomír Ábel, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy