Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zásterky zachytávajú kamene a chránia čelné sklá, povinné ale nebudú
Zdielať na

Zásterky zachytávajú kamene a chránia čelné sklá, povinné ale nebudú

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

V roku 1998 dostal šofér pokutu za to, že nemal na aute zásterky za zadnými kolesami. Odvtedy tento zákon zrušili a takzvané lapače či zásterky nie sú povinné.

Niektoré naše cesty sú vo veľmi zlom stave, a tak sa čitateľ pýta, či polícia neuvažuje o návrate povinných zásterok za zadnými kolesami. "Vozidlá, ktoré boli uvedené na trh na Slovensku do vstupu krajiny do EÚ, museli byť a aj musia byť naďalej v prevádzke vybavené lapačmi nečisSlovenska do EÚ požiadavku na lapače nečistôt nepredpisujú a ani do budúcnosti sa o tejto požiadavke neuvažuje," informuje viceprezident Ľubomír Ábel.

Dátumy EK a STK

Na nálepkách Emisnej kontroly a STK je vydierkovaný mesiac a rok konca ich platnosti. Na papierových dokladoch je ale vytlačený presný dátum ich vykonania. Čitateľa zaujíma, ktorý dátum je pre políciu smerodatný.

"Pri cestnej kontrole musí vodič vozidla predložiť osvedčenie o technickej kontrole aj o emisnej kontrole, jedná sa o povinné doklady, ktoré musí mať vodič u seba a v ktorých je uvedený presný dátum ukončenia platnosti kontrol. Overovanie len podľa nálepiek, je len orientačné. Dopočujem v predstihu absolvovať uvedené kontroly, ušetríte tak na pokute, za ktorú si môžete napríklad na celý rok zaplatiť PZP," pokračuje Ábel.

Vajíčko v aute

Lívia sa pýta, že za akých podmienok môže mať v aute na zadnom a prednom sedadle autosedačku, takzvané vajíčko pre dieťa. "Prepravovať dieťa v autosedačke v takzvanom vajíčku,  je povolené  na prednom sedadle spolujazdca, musí byť však otočené v opačnom smere jazdy, pričom ste povinná deaktivovať airbag na strane spolujazdca. Predné sedadlo spolujazdca musí byť samozrejme vybavené bezpečnostným pásom. Na zadnom sedadle musí byť autosedačka upevnená zadržiavacím zariadením (pásom)  a dieťa musí byť upevnené popruhmi autosedačky," hovorí viceprezident.

Pozrite si reportáž redaktorky Ivety Krupovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy