Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ak chcete voziť dieťa na mieste spolujazdca, musíte vypnúť airbag
Zdielať na

Ak chcete voziť dieťa na mieste spolujazdca, musíte vypnúť airbag

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Natáliu zaujíma, či je možné v aute vypnúť predný airbag spolujazdca, nakoľko raz za čas potrebuje uložiť na predné sedadlo dieťa vo vajíčku.

"Technické možnosti môjho vozidla mi dovoľujú len úplné vypnutie airbagu mechanikom v servise a nie dočasné. Porušila by som zákon, ak by som si vypla predný airbag a rovnako, ak by som následne prevážala dieťa na prednom sedadle, keďže v minulosti to bolo zakázané," pýta sa.

"Zákon umožňuje pri vypnutí predného airbagu prepravovať dieťa v autosedačke či vajíčku. Autosedačka môže byť umiestnená na prednom sedadle spolujazdca vedľa vodiča, avšak  musí byť otočená proti smeru jazdy. Nie je podstatné či bol airbag vypnutý  manuálne vodičom vozidla, alebo odborným zásahom v autoservise," odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Kontrola v obci

Peter jazdil autom v obci. Zastavila ho hliadka štátnej polície. Mal predložiť doklady, zaujímal ho ale dôvod zastavenia.

"Na moju otázku, prečo ma zastavili, mi príslušník odpovedal, že ide o preventívnu kontrolu. Je dôvodom na zastavenie vozidla preventívna kontrola, keď som nespáchal žiadny priestupok," pýta sa.

"Policajt je oprávnený dávať pokyny na zastavenie vozidla v zmysle zákona. Polícia pri plnení služobných úloh odhaľuje priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky napríklad vedenie vozidla bez príslušných dokladov, požitie alkoholu pred a počas jazdy a podobne. Sám musíte uznať, že takéto priestupky sa dajú zistiť až po zastavení vozidla kontrolou vodiča," hovorí Ábel.

Obchádzanie prekážky

Juraja zaujíma či obchádzanie stojacej prekážky cez plnú čiaru platí aj v prípade prostriedkov hromadnej dopravy.

"Obchádzal som stojaci autobus na zastávke cez plnú čiaru, za autobusom bola zákruta a aj policajti. Samozrejme som dostal pokutu," hovorí.

"Autobus stojaci na zastávke hromadnej dopravy nie je prekážkou C. premávky. Ak policajt vyhodnotil Vaše konanie ako ohrozenie bezpečnosti alebo plynulosti cestnej premávky, mal právo Vám uložiť blokovú pokutu," vysvetľuje viceprezident.

Pri obchádzaní nesmiete nikomu prekážať a ani nikomu spôsobiť žiadne nebezpečenstvo.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy