Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Auto môže svietiť len povolenými žiarovkami, inak prídete o techničák
Zdielať na

Auto môže svietiť len povolenými žiarovkami, inak prídete o techničák

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Jurajovi sa v priebehu týždňa vypálili až dve žiarovky a rozhodol sa vymeniť ich za LED žiarovky, ktoré by mali mať dlhšiu životnosť. Pri objednaní cez internet však ostal nemilo prekvapený.

"Na niektorých stránkach bolo pri popise o žiarovke aj napísané, že nie je schválená pre premávku na pozemných komunikáciách. Iné stránky túto výstrahu ale nemali. Sú tieto žiarovky teda legálne?," pýta sa Juraj.

"Klasické žiarovky svetlometov vozidla môžete vymeniť za LED žiarovky, ale v predpísanom počte a s predpísanou farbou vyžarovaného alebo odrážaného svetla. LED žiarovka musí byť homologizovaná, to znamená musí mať typové schválenie. Ak nedodržíte vlastne tieto pravidlá môže vám byť zadržaný aj technický preukaz od vozidla a takisto môžete dostať pokutu do výšky 50 eur," odpovedá viceprezident Ľubomír Ábel.

Off-roadové auto so svetlami

Peter si nedávno kúpil ojazdené off-roadové vozidlo, ku ktorému má aj prídavné svetlá na streche a na prednom nárazníku. Auto už bolo takto dovezené zo zahraničia na Slovensko, ale nemá k nim žiadny doklad. Zaujíma ho, či musia byť zapísané aj v technickom preukaze, keď ich využíva len večer v lese.

"Na vozidlách sa smú počas prevádzky používať len svetlá, ktoré sú predpísané a musia byť homologizované a typovo schválené. Záznamy doplnkov, zmien, výnimiek a pod sa uvádzajú v osvedčení o evidencii v kolónke ďalšie úradné záznamy," hovorí Ábel.

Spolujazdec

Silvia má syna, ktorý bude mať o mesiac 18 rokov a je už držiteľom vodičského preukazu na osobné vozidlá. Ona je zatiaľ zapísaná ako spolujazdec. Chce preto vedieť, ako dlho ešte musí jej syn jazdiť pod dohľadom?

"Držiteľ vodičského oprávnenia skupiny B, ktorému bolo vodičské oprávnenie skupiny B udelené pred dovŕšením veku 18 rokov, môže do dovŕšenia veku 18 rokov, najmenej však tri mesiace, viesť motorové vozidlo skupiny B len v prítomnosti osoby sediacej na mieste spolujazdca vedľa vodiča," odpovedá viceprezident.

Na otázky čitateľov odpovedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy