Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ak jazdíte na bicykli po neoznačenom chodníku, môžete dostať pokutu
Zdielať na
Krimi

Ak jazdíte na bicykli po neoznačenom chodníku, môžete dostať pokutu

BRATISLAVA / V obľúbenej rubrike Ako to nespackať na vaše otázky, ako sa vyhnúť sankciám od polície, odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Štefana zaujíma, ako môže vyradiť svoj traktor z evidencie. "Chcem svoj traktor vyradiť z evidencie, ale použiteľnosť nestratiť. Čo mám robiť, aké mám možnosti, či môžem dostať ´Céčko´? Môžem si ponechať traktor na obrobenie záhrady?," pýta sa Štefan.

"Pokiaľ je traktor štandardne evidovaný na čierno-bielych evidenčných číslach, tak ho možno vyradiť z evidencie na okresnom dopravnom inšpektoráte. Poplatok je 5 eur. Potrebné je odovzdať pôvodný technický preukaz a evidenčné čísla. Následne je možné požiadať o pridelenie zvláštneho evidenčného čísla, aby ste ho mohli využívať na sezónne práce. Za takéto prihlásenie traktora sa platí poplatok 33 eur, pričom platnosť zvláštnych evidenčných čísel je na dobu až 3 roky. Traktor je možné používať aj na cestách 3. triedy," ozrejmil Ábel.

Poškodený vodičský a technický preukaz

Miroslav pri manipulácii poškodil svoj vodičský a technický preukaz. Rád by vedel, či ho zato môžu policajti pokutovať. Miroslav by mal radšej chodiť vlakom.

"Ak je vodičský preukaz poškodený tak, že nie je možné vlastne identifikovať osobu považuje sa za neplatný. A policajt je oprávnený ho zadržať v blokovom konaní, samozrejme, uložiť pokutu až do výšky 50 eur. Taktiež policajt je oprávnený zadržať osvedčenie o evidencii časť 1 alebo časť 2, ak údaje v ňom nie sú čitateľné a nie je možné identifikovať napríklad vozidlo. Taktiež za takýto priestupok je možné uložiť pokutu v blokovom konaní do výšky 50 eur," vysvetľuje viceprezident.

Jazda na bicykli po chodníku

Iného diváka zas zaujíma, či ho môže policajt pokukovať, keď ide na bicykli po chodníku. Jemu sa to stalo.

"Iní účastníci v cestnej premávke než chodci nesmú chodník používať. To neplatí v prípadoch, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je jazda na bicykli na chodníku povolená, napríklad v prípade, že chodník slúži aj ako cestička pre cyklistov alebo cestička pre chodcov a cyklistov. Ak ste jazdili po chodníku, ktorý nebol takto označený dopravnou značkou, tak policajt postupoval správne a pokutu uložil oprávnene," hovorí Ábel.

Na otázky čitateľov odpovedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy